NHL-bossen: ”Det är ett steg tillbaka”

Nytt möte i konflikten

HOCKEY

Ingen framgång i NHL-förhandlingarna.

– Det är ett steg tillbaka, sade NHL-kommissionären Gary Bettman efter torsdagens möte.

På torsdagen träffades parterna i NHL-konflikten igen. Men redan innan mötet trodde få bedömare tror att NHL:s senaste förslag är tillräckligt för att få i gång spelet i den nordamerikanska hockeyligan. Och de verkar ha fått rätt.

– Jag är mycket besviken på spelarf”ackets svar på NHL:s förslag. Vi förhandlar gärna, men vi var klara på en timme för det fanns inte mycket där, sade NHL-kommissionären Gary Bettman.

I tisdags presenterade NHL ett nytt förslag med förhoppning om en snabb lösning av NHL-konflikten så att en hel säsong med 82 grundserieomgångar ska hinnas med trots att en försening redan är ett faktum.

50–50

I korthet går förslaget ut på att spelarna erbjuds 50 procent av intäkterna, mot tidigare föreslagna 46. Det nya kollektivavtalet skulle vara sexårigt, med ett sjunde år som tänkbar förlängning.

Men i ett brev till alla spelare har spelarfackets (NHLPA) vd Donald Fehr pekat på andra ekonomiska konsekvenser.

– Även om det nya förslaget inte är lika dåligt som deras tidigare, så skulle det innebära enorma minskningar av spelarlöner och individuella rättigheter. Över sex år skulle lönerna minska med 1,6 miljarder dollar (10,5 miljarder kronor), säger Fehr.

Och Bettman är nu tydligt besviken.

– Det är ett steg tillbaka i förhandlingarna, sade han enligt Canadian Press.

Lockout i två veckor

Från spelarhåll är ilskan stor över att Bettman offentliggjorde hela förslaget på onsdagen. Samtidigt som han hotat med böter för de som kommenterar vad som försiggår i förhandlingarna.

NHL utlöste lockouten den 16 september och hittills har två veckor, 82 matcher från 11 till 24 oktober, ställts in.

Med en snabb lösning skulle ligan kunna börja den 2 november, med en veckas obligatoriska träningsläger dessförinnan. Med en extra match var femte vecka per lag skulle NHL-säsongen kunna spelas inom den ursprungliga ramen.