NHL-forward flyttar – efter rasistattack

Supportrarna riskerar tre års fängelse

Foto: AP
Wayne Simmonds.
HOCKEY

NHL-forwarden Wayne Simmonds, 24, tvingades utstå rasistiska påhopp under match.

Nu väljer han att lämna tjeckiska ligan, uppger USA Today.

– För mig är det viktigt att spelare spelar i en miljö de trivs i, säger agenten Eustace King.

Mörkhyade kanadensaren Wayne Simmonds – till vardags i Philadelphia Flyers – har under tiden i tjeckiska Bili Tygri Liberec producerat sex poäng (4+2) på sex matcher.

Men nu lämnar han Tjeckien till följd av en rasistattack som inträffade för två veckor sedan.

Åtta supportrar till motståndarlaget Chomutov ska, enligt Idnez.cz, skanderat det tjeckiska ordet för apa i riktning mot Simmonds och riskerar tre års fängelse.

”Var frusterade”

Chomutov gick förvisso ut med en offentlig ursäkt där man fördömde fansens uppträdande, men då var skadan redan skedd.

– Ledningen i Liberec var frustrerade för att de upplevde det som att de inte har en chans att åtgärda det. För mig är det viktigt att spelare spelar i en miljö de trivs i, säger agenten Eustace King till USA Today.

Även Chris Stewart, 25, till vardags i St. Louis Blues, har valt att lämna Liberec efter de verbala attackerna mot Wayne Simmonds.

Återvänt till Kanada

– Jag ska inte säga att det inte hade något med rasistattacken att göra, men det var flera olika saker som lades ihop. Det var den här incidenten, ett coachbyte, språklig barriär... Det var flera olika saker som bidrog till känslan att de skulle ha det bättre på ett annat ställe, säger Eustace King, som även företräder Stewart.

Wayne Simmonds, som under en match i september 2011 fick en banan kastad efter sig, har återvänt till Kanada. Stewart har flyttat tillbaka till Eispiraten Crimmitschau i den tyska andraligan, där han har spelat tidigare.