”Bästa känslan jag haft på länge”

Lundqvist hyllades av hockeytörstande fans

1 av 9 | Foto: AP
Det var Lundqvists första match på ett halvår.
HOCKEY

ATLANTIC CITY. För första gången på ett halvår fick New York Rangers-fansen i natt äntligen skandera den klassiska ramsan:

HEN-RIK! HEN-RIK! HEN-RIK

Och det handlade sannerligen inte bara om sentimentalitet – Henrik Lundqvist spelade som om välgörenhetsmatchen i Atlantic City vore en Stanley Cup-final.

– Det var otroligt kul att få spela igen och ramsan kändes ju fin, skrockar superstjärnan när Sportbladet talar med honom efter uppvisningen.

Det är ett halvår sedan Henrik Lundqvist senast spelade en hockeymatch.

Ingen hade således kunna klaga om han varit lite rostig när han och ytterligare något dussintal lockoutade NHL-stjärnor i natt samlades i Atlantic City för att i en välgörenhetsmatch spela ihop pengar till offren för superstormen Sandy förra månaden.

Men glöm det.

Vezina Trophy-vinnaren spelade som om matchen var karriärens viktigaste och radade framförallt i första perioden upp en osannolik räcka briljanta räddningar.

Och så tog han fler straffar än Steven Stamkos förmodligen ens kommer ihåg.

– Ja jisses, säger Philadelphia-stjärnan Scott Hartnell, lagkapten för det Flyers-baserade motståndarlaget.

– Vi skämtade i första pausen om att Rangers måste vara väldigt angelägna om att börja spela igen när han redan nu är så glödhet.

En bra start

Lundqvist själv – som till slut släppte in sex puckar, men det får man skriva av på vänskapskontot... – konstaterar, med ett milt leende, att det var viktigt att få en bra start...

– Jag hade ingen aning om var jag stod, säger han.

– Jag har tränat ensam, med en enda medspelare. Det har varit fruktansvärt mentalt, men tekniskt förmodligen rätt bra.

Ja, det verkar onekligen så...

–  Jag är väldigt glad att jag flög över från Sverige. Det var otroligt roligt att spela match igen. Jag vill spela riktiga matcher, men det här är den bästa känslan jag haft på väldigt länge.

Skanderade EN sak

Inte blev kvällen sämre av att de elva tusen på läktarna – i huvudsak fans som hade kört från New York och Philadelphia – matchen igenom stod och skanderade ”we want hockey!”.

– När man hör det blir man allt lite sentimental, säger ”Henke”.

– Vi vill så gärna komma igång och spela för deras skull. Och för vår egen.

Dessutom förärades Lundqvist alltså, med all rätt,  sin egen HEN-RIK-ramsa också.

– Ja, den kändes fin den med...ha ha.

ARTIKELN HANDLAR OM