NHL-målvakt drabbad av MS

”Mitt mål är fortfarande att bli förstemålvakt”

Foto: AP
Minnesota Wilds Josh Harding, 28.
HOCKEY

Minnesota Wilds Josh Harding, 28, har drabbats av MS.

Men NHL-målvakten är fast besluten att fortsätta spela på elitnivå, trots nervsjukdomen.

– Detta är ett litet gupp i vägen. Jag har haft massor av såna i livet, säger han till Minnesota Star-Tribune.

Josh Harding missade hela säsongen 2010/11 på grund av en allvarlig knäskada. Förra säsongen gjorde han comeback, spelade 34 matcher för Minnesota Wild och hade 91,7 i räddningsprocent.

Men nu går han en annan och betydligt tuffare match än att vinna hockeymatcher.

Harding har drabbats av MS (multipel skleros), obotlig neurologisk sjukdom som drabbar centrala nervsystemet och bryter ned nervcellerna. Det orsakar bland annat synstörningar, känselpåverkan eller gångsvårigheter.

”Saker och ting händer i livet”

Han har känt av sjukdomen sedan september, men tänker inte låta sig knäckas av den.

– Jag har haft några dåliga dagar när jag har tyckt synd om mig själv, men det är slut med det. Saker och ting händer i livet, ibland kan man inte förklara det. Det är bara att köpa det och göra det bästa, säger han.

Josh Harding är fast besluten att fortsätta NHL-karriären.

– Jag ser inte det här som något som ska förändra mitt liv. Mitt mål är fortfarande att bli förstemålvakt i Minnesota Wild och vinna Stanley Cup med det här laget. Det skulle göra mig lycklig om jag kunde övervinna sjukdomen. Inte bara övervinna den, utan verkligen lyckas, säger han till Minnesota Star-Tribune.

”Kan leva ett långt liv”

– Jag vill inte att folk ska behandla mig annorlunda eller tycker synd om mig. Jag vill att det här ska bli en historia som folk ser tillbaka på som en lycklig historia.

Minnesota Wilds lagläkare Dan Peterson ger Josh Harding gott hopp:

– Det bådar gott att vi tog tag i det med en gång innan han blev nerkörd. 70 procent av alla människor med MS kan fortfarande leva långa, produktiva och meningsfulla liv. Josh har, ända sedan han fick beskedet, haft attityden att han ska besegra sjukdomen. Det är ingen tvekan om att han kan fortsätta spela, säger Peterson till Minnesota Star-Tribune.