NHL-lockouten över

Parterna överens efter maratonförhandling: ”Vi har ett ramverk”

Foto: SCANPIX
Fehr med spelarna på sin sida och och NHL verkar vara överens.
HOCKEY

NEW YORK. NHL-lockouten är över.

Efter en maratonartad nattmangling kom ligan och spelarfacket nu på förmiddagen, svensk tid, överens om ett nytt kollektivavtal.

– Ja, vi har ett ramverk för en ny deal, bekräftar kommissionären Gary Bettman.

Den pågick i 113 dagar, men nu är alltså konflikten i NHL löst.

Efter en slutförhandling som pågick i över sexton timmar och slutade först strax efter fem på söndagsmorgonen, lokal tid, kom beskedet från förhandlingsrummet på det stora Marriott-hotellet vid Times Square i New York:

Parterna har hamrat fram en deal.

”Vill tacka Fehr”

– Ja, vi har ett ramverk för ett nytt kollektivavtal, bekräftar kommissionären Gary Bettman nu på morgonen.

– Jag vill tacka Donald Fehr (spelarfackets bas) och Scott Beckenbaugh (den federale medlaren). Vi har gått igenom en tuff period, men det känns väldigt skönt att ha nått den här punkten.

Donald Fehr håller med.

– Förhoppningsvis kan ni om några dagar börja titta på människor som åker skridskor istället för på oss, säger han med ett snett leende.

Spelarna nöjda

Även spelarna är nöjda med uppgörelsen.

– Det är naturligtvis en lättnad för alla inblandade att det här är över nu, säger Phoenix Coyotes lagkapten Shane Doan.

Alla detaljer är ännu inte kända, men källor uppger för nordamerikanska hockeyskribenter att man enats om att det nya kollektivavtalet ska sträcka sig över tio år, med option för bägge sidor om omförhandling efter åtta. Man ska också ha kommit överens om att begränsa längden på kontrakten till sju år – eller åtta om man signerar med sin egen klubben.

Oklart när säsongen startar

Och lönetaket för säsongen 2013-2014 – den sist stora stötestenen i förhandlingarna – blir tydligen 64.3 miljoner dollar, i enlighet med spelarnas önskemål.

Exakt när den förkortade säsongen kommer att starta – och hur många omgångar grundserien kommer att rymma – bestäms inom de närmaste dagarna, men för spelare som befinner sig i Europa gäller det att packa väskan och flyga till Nordamerika på en gång.

Såväl ligan som klubbarna är angelägna om att starta träningscamperna å det snaraste.

NHL-spelarnas reaktioner på twitter

Jhonas Enroth, mv, Buffalo: Sjukt att det tagit en sån tid men fan va kul att börja köra igen nu!