Zetterberg: ”Vi har fått ge mer än ligan”

Detroit-svenskarna lättade över nya avtalet: ”Händer samma sak om åtta år gör jag en Holmström”

Niklas Kronwall och Henrik Zetterberg.
HOCKEY

NEW YORK. Ovissheten är över.

Det är det som gläder Henrik Zetterberg mest med det nya kollektivavtalet i NHL.

– Vi har fått ge mer än ligan, men känns väldigt skönt att vi till sist kommit överens. Det har varit en rätt jobbig tid, säger Detroit-stjärnan till Sportbladet.

Som varande en av de mest engagerade i kampen för ett nytt avtal i ligan har han varit uppe större delen av natten mellan lördag och söndag – för att följa slutförhandlingarna i New York på telefon.

Så det är en trött Henrik Zetterberg vi når i Schweiz strax efter att en överenskommelse träffats.

Men också glad.

– Ja, det är verkligen skönt att vi kommit hit nu. Det har varit en jobbig tid med den här ovissheten. Man har ju inte vetat hur det skulle bli och en förlorad säsong till hade verkligen inte varit bra för hockeyn säger han.

Avtalet i sig beskriver ”Zäta” som okej – men inte mycket mer.

”Garanterat sista gången jag går igenom det här”

– Vi har fått ge betydligt mer än ligan, därom råder ju inga tvivel. Men jag är ändå glad att vi kommit överens och att vi får spela igen, säger han.

– Skönast är att avtalet sträcker sig under så lång tid. Det är garanterat sista gången jag går igenom det här. Händer samma sak om åtta år gör jag en Holmström och lägger skridskorna på hyllan.

Den 32-årige medelpadingen har tillbringat större delen av hösten och vintern i Zug i schweiziska i ligan och är nöjd

– Jo, det känns bra att man har varit här och spelat. Förhoppningsvis har man lite matchtempo i sig när det börjar i NHL, säger han.

– Men det ska bli väldigt skönt att komma tillbaka till Michigan. Efter nio år det hemma, nästan mer än Sverige, och jag ser fram emot att få vara där nästan lika mycket som jag ser fram emot att få spela med Wings igen.

Kronwall: ”Verkligen skönt”

En som väntar är landsmannen Niklas Kronwall, uppe i ottan för att ta emot beskedet om att det trots allt blir en NHL-säsong.

– Verkligen skönt. Jag kan ju tycka att det är väldigt onödigt att det tagit så här lång tid, men nu får man se framåt istället och vara glad över att det äntligen blir spel.

”Kron Wall of Pain” har inte spelat alls under hösten, utan tränat med kvarvarande lagkamrater i och runt Detroit.

– Det har väl inte varit optimalt och det kommer ta sin tid att hitta exempelvis tajmingen igen, men det var det som passade min situation bäst, kommenterar han.

Exakt när rödvingarna samlas för första träningspasset i Joe Louis Arena är inte klart, men det lär ske någon gång den kommande veckan.

ARTIKELN HANDLAR OM