Världens bästa back: ”Kan bli ännu bättre”

Karlsson om tiden i Finland och suget efter NHL: ”Otroligt roligt”

Foto: JIMMY WIXTRÖM (Bilden är manipulerad)
Hoppas på ny succé Erik Karlsson vann backarnas poängliga med 25 poängs marginal förra säsongen. I finska Jokerit, där han spelat under lockouten, gjorde han 34 poäng på 30 matcher.
HOCKEY

Sent i natt, svensk tid, kom världens bästa back hem till Ottawa igen.

Med bröstkorgen full av iver över att få prestera ännu större hockey än under den gloriösa fjolårs­säsongen.

– Jag tror absolut att jag kan bli bättre, det finns fortfarande mycket att utveckla, den inställningen måste man ha, säger Erik Karlsson till Sportbladet just som han ställt ner resväskorna i huset utanför den kanadensiska huvudstaden.

Den utdragna, plågsamma NHL-konflikten fick som bekant in lösning redan i söndags morse.

Men i Ottawa var det först i natt, svensk tid, den tog slut på riktigt.

För då landade äntligen Erik Karlsson efter fyra månaders frånvaro på Macdonald-Cartier-flygplatsen igen.

Med andra ord;

Senators färskaste superstjärna och heligaste framtidslöfte var hemma igen – och med honom återvände harmonin, glädjen och tron på ett gott 2013 igen.

Och känslorna är helt ömsesidiga.

– Det är riktigt gött att vara tillbaka, säger den 22-årige smålänningen till Sportbladet just som han stånkat in genom dörrarna med famnen full av resväskor,

– Första tanken när jag fick höra att vi hade en deal i söndags morse var ”när kan jag åka över”. Det var liksom bara att börja packa och boka flighter. Man har ju bara väntat på att få komma tillbaka och spela i NHL igen, det ska bli otroligt roligt.

34 poäng på 30 matcher

Erik hoppades länge få tillbringa lockouten i Frölunda, men när elitserien stängde för NHL-proffsen skrev han på för Jokerit i finska ligan. Där blev han sedan kvar i tre månader och producerade 34 poäng på 30 matcher.

– Jag är väldigt nöjd med att jag tog det beslutet, understryker han.

– Dels har det varit utvecklande rent personligt att få prova på något helt nytt, dels trivdes jag väldigt bra både i Helsingfors och med laget. Vi hade ett väldigt roligt gäng. Dessutom tror jag att jag har fördel av att ha spelat de där månaderna nu när vi ska köra igång här. Det kommer förhoppningsvis att gå rätt fort att komma igång för min del.

Och gör han det, då vet motståndarna att det gäller att hålla i hatten.

Många talanger

Den elegante artisten från Landsbro var ju fullständigt sensationell förra säsongen, vann backarnas poängliga med 25 poängs marginal och sopade sedan hem Norris Trophy lika lätt som diktatorer vinner val utan opposition.

Men hör här – Erik är övertygad om att han spela ännu bättre.

– En sån här kort säsong blir det förstås svårt att komma upp i samma siffror och förväntningarna blir kanske annorlunda än förra säsongen, säger han.

– Men jag tror absolut jag kan bli bättre, det finns fortfarande mycket att utveckla. Den inställningen måste man ha. Jag ser fram emot att få vara med och bidra och hjälpa ­laget igen.

Och förhoppningarna att Senators, en av fjolårssäsongens verkligt positiva överraskningar, ska flytta fram positionerna ytterligare är stor.

– Ja, jag hoppas och tror att vi ska spinna vidare på det vi gjorde förra året och gå långt i slutspelet. Det gäller bara att vara med från start och inte få några svackor, man har inte som i november och december råd att förlora tre matcher i rad nu, säger Karlsson.

– Det känns helt bra. Vi har i stort samma lag som förra året, plus en bunt unga talanger som spelat under hösten och nu knackar på dörren.

Ja, men framför allt har Senators Erik Karlsson – världens bäste back.