Klart: ”Zäta” ny kapten i Detroit

Stjärnan till Sportbladet: ”Är en stor ära” Bildspel: Svenska kaptener

1 av 15 | Foto: TT
Erik Karlsson med ett C på bröstet.
HOCKEY

NEW YORK. O, captain, my captain...

Nu är det officiellt:

Henrik Zetterberg blir ny lagkapten i Detroit Red Wings.

– Det är en stor ära jag verkligen inte hade kunnat drömma om när jag valdes i sjunderundan i draften för några år sedan, säger ”Zäta” till Sportbladet.

KAPTEN zäta Njurundasonen Henrik Zetterberg tar över kaptensrollen i Detroit Red Wings. Han blir den tolfte svensken i NHL-historien som tilldelas det ärofyllda uppdraget.

Nyheten från Michigan kommer inte som någon chock; ända sedan Nicklas Lidström i våras tillkännagav att karriären var över har hela världen utgått från att det blir Henrik Zetterberg som får sätta C:et på sitt tröjbröst.

Men nu är det alltså formellt bekräftat också.

Vid en presskonferens i Plymouth sent i går kväll meddelade Red Wings- ledningen att den 32-årige stjärnan från Njurunda blir klubbens 36:e kapten sedan inledningssäsongen 1926-1927 (vissa säsonger under tidigare perioder har flera spelare delat på uppdraget).

”Personlig höjdpunkt”

– Det är fantastiskt roligt. Att utses till kapten för Red Wings känns definitivt som en av de personliga höjd­punkt­erna i karriären, säger ”Zäta” på telefon från Michigan.

Han fortsätter:

– Jag har omöjligt stora skor att fylla efter ”Lidas” och Steve Yzerman, de som varit kaptener under min tid här. Men det är samtidigt svårt att tänka sig bättre lärare, jag får försöka göra precis som de gjort.

Vilket betyder att också näste kapten i Joe Louis Arena kommer att leda genom sitt exempel snarare än med yviga gester.

– Ja, varken ”Lidas” eller Stevie var några som gapade särskilt myck­et i omkläd­nings­rummet och det är inte jag heller. Man får försöka leda på isen och sedan ta till orda när det verkligen behövs, säger han.

– Men ungefär så har jag för­sökt agera även tidigare, i två–tre säsonger, så jag tror inte att det blir så jättestor skillnad.

”Zäta” är den tolfte svensken i NHL-historien som utses till kapten – en helt remarkabel siffra.

Snabba ryck

– Jag vet inte riktigt vad det beror på, men svenska spel­are är väl i allmänhet ganska lugna och samtidigt bra på att ta ansvar, menar den senaste i den impo­nerande blågula raden av officiella anförare.

Zetterberg får dock rek­ord­kort tid på att komma in i den nya rollen. Redan på lördag, fyra dagar efter ”kröningen”, inleds ju den komprimerade sprintsäs­ongen som nu följer på den onöd­iga lockouten.

– Det blir ett speciellt år för oss, ”Lidas” har lämnat ett tomrum som är omöjligt att fylla. Holmström också, även honom kommer vi att sakna både på och utanför isen. Eftersom vi inte tränat i Joe Louis ännu har det inte riktigt sjunkit in ännu, det kommer nog en reaktion när vi står där, säger medelpadingen.

– Men vi som är kvar får försöka hjälpas åt att fylla de tomrummen, ingen enskild spelare klarar av det, och jag tycker det sett bra ut på campen. Alla är hung­riga, alla vill börja spela.

”Blir en omställning”

Själv ser ”Zäta” ut att få bilda kedja med gamle rad­ar­partnern Pavel Datsyuk och kedjekamraten från Zug i Schweiz, Damien Brunner.

– Både jag och Pavel ser fram emot att få spela ihop igen, vi har roligt tillsammans och Brunner har gjort allt som går att göra i Schweiz. Det blir en omställning här, men han är så begåvad att det nog inte blir några problem, säg­er han.

Red Wings spel­ar borta mot St Lo­uis Blues i premiäromgången natten till söndag. Med en ny, stolt kapten.