”Det känns rätt häftigt”

Bästa starten på 87 år för Chicago

Foto: AP
På övertid var Chicago starkast och tog hem fajten.
HOCKEY

NEW YORK. Chicago Blackhawks är omöjliga att slå.

I natt, mot Detroit tog de sjätte raka segern – och har därmed fått den bästa säsongsstarten i klubbens historia.

– Det känns rätt häftigt, det här är ändå en klubb som existerat ett tag. Men vi har också en väldigt skön känsla i laget just nu, säger backen till Niklas Hjalmarsson till Sportbladet efter 2–1-segern.

Foto: AP
Niklas Hjalmarsson.

Original Six-klubben Chicago Blackhawks grundades 1926, alltså för 87 år sedan.

Men aldrig tidigare har klubben inlett en NHL-säsong lika lyckat som vintern 2013.

Laget har spelat sex matcher – och vunnit allesamman.

Rekord, det.

– Jag vet inte vad det beror, vi har inte haft fler spelare igång än andra lag och hade lika kort camp som alla andra, men redan i första matchen mot Los Angeles kändes det som att vi hade spelat flera matcher, vi var liksom samspelta, säger Niklas Hjalmarsson på telefon från ”The Windy City”.

Han fortsätter:

– Det känns såklart rätt häftigt att slå klubbrekordet, Blackhawks har som sagt funnits ett tag. Men vi har verkligen en skön känsla i laget nu, det är riktigt bra harmoni.

Inte på topp

Mot Detroit i natt visade det sig dessutom att de kan vinna utan att spela på topp.

– Ja, vi var trötta efter matchen i Columbus kvällen innan. Första perioden såg det okej ut, men i andra kändes det som vi spelade boxplay hela tiden och då började vi gå på knäna. I tredje bara visste man att Red Wings skulle få in kvitteringen till slut, säger ”Hammer”.

Jodå, Johan Franzén lyckades snärta in en puck efter förnämligt förarbete av Henrik Zetterberg och Damien Brunner.

Men sedan blev det övertid och då visade hemmalaget sin killer-instinkt igen. Viktor Stålberg spelade kallt fram backen Nick Leddy och han brakade upp avgörande 2–1 i nättaket bakom Jimmy Howard.

– Det där är ju skillnaden mellan lag med flyt och lag i Detroits situation, där det varit lite tyngre i inledningen. Man har den där extra medgången i avgörande lägen, förklarar Hjalmarsson.

Som själv spelade i Italien under lockouten och känner att han haft nytta av det nu under upptakten i NHL.

– Ja, jag tycker det går rätt bra och det beror nog bland annat på att jag redan är igång. Framförallt konditionsmässigt har det varit bra att inte behöva börja från scratch, säger smålänningen.

Tryggt med Oduya

– Men jag bildar också helsvenskt backpar med Johnny Oduya och det är väldigt tryggt att spela med honom, han har varit i den här ligan i många år och är hela tiden lugn och stabil.

Nu närmast är det Minnesota som ska försöka bryta Blackhawks segersvit, på onsdag.

Good luck with that, som man säger här borta.

FAKTA

Svenskarna i Chicago

Marcus Krüger

Niklas Hjalmarsson

Johnny Oduya

Victor Stålberg

FAKTA

Matchfakta

Chicago–Detroit 2–1 e förl (1–0, 0–0, 0–1, 1–0)

Chicago: Duncan Keith, Nick Leddy (Viktor Stålberg). Målvakt: Corey Crawford 96,7 procent. Detroit: Johan Franzén (1) (Henrik Zetterberg). Målvakt: Jimmy Howard 92,6 procent.

Publik: 21 607.