Fasths svit håller – och ny svensksuccé

Andersson & Nyquist ljuspunkter i Detroit i förlustmatchen mot Anaheim

Foto: AP
Viktor Fasth gör sin första säsong i NHL, men räknas inte som en rookie då han är över 25 år.
HOCKEY

DETROIT. Viktor Fasth vet fortfarande inte hur det känns att förlora i NHL.

I natt tog Anaheims svenske succémålis sjunde raka segern – borta mot Detroit Red Wings.

– Vi gör en fantastiskt bra match idag. Det är verkligen jättekul att spela bakom de här grabbarna, säger han till Sportbladet efter 5–2-vinst.

Foto: AP
Unga kedjan med Tomas Tatar (mitten) och Gustav Nyquist (vänster) producerade för Detroit.

Det är en fantastisk sannsaga han håller på att kreera, den svenske målvakten som först vid 30 års ålder tog steget över till världens bästa liga.

Inte sedan Dan Ellis mellan åren 2004 och 2007 fogade samman en likadan svit har en ny NHL-keeper vunnit sina sju första matcher.

Går det ens att drömma om en sådan start på karriären?

– Jo, det är klart man drömt, svarar Viktor med ett leende när vi träffar honom efter nattens match i klassiska Joe Louis Arena.

– Samtidigt...jag är glad att vara här och det känns såklart positivt, vi har börjat otroligt bra. Men vi har inte vunnit något ännu, så det gäller att vara ödmjuk och inte glömma varför det går bra. Det vill säga att vi jobbar stenhårt hela tiden.

Svettiga räddningar

Mot Red Wings tog den förre AIK-hjälten 26 av 28 skott och gjorde, framförallt i första och tredje perioden, ett par riktigt svettiga räddningar.

– Jag tycker vi gör en fantastisk bra match idag. Det är verkligen jättekul att spela bakom de här killarna. De jobbar stenhårt varje kväll, täcker puckar och offrar sig för laget, säger han.

Målmässigt var det jämnt i två perioder, men i början av tredje lade finska veteranduon Saku Koivu och Teemu Selänne i en högre växel och så var det avgjort; Koivu slog en fantastisk passning till Andrew Cogliano och Selänne en minst lika grann till Bobby Ryan.

– Ja, vad ska man säga om de killarna. Det är fantastiska människor och idrottsmän som presterar precis varenda match, berömmer deras målvakt.

Han får en fin replik av Bobby Ryan.

– Fasth har varit vår mest värdefulla spelare. Han har kommit in och gett oss chans att vinna varje match. Ett sant proffs, säger han till espn.com.

Franzén skadad

Red Wings saknade en hel drös av sina bästa spelare – till exempel Pavel Datsyuk, Johan Franzén, Darren Helm och Todd Bertuzzi – och begick för många enkla misstag för att kunna komma åt ett lag i Anaheims slag.

Men coach Babcock kunde åtminstone glädja sig åt att den unga kedjan med Tomas Tatar och svenskarna Joakim Andersson och Gustav Nyquist spelade bra.

Andersson gjorde ett mål – sitt första i NHL – och spelade fram till ett.

– Vi tre har spelat ihop i AHL och trivs bra ihop, säger Andersson.

FAKTA

Detroit–Anaheim 2–5 (0–0, 2–2, 0–3)

Detroit: Joakim Andersson (1), Tomas Tatar (Joakim Andersson). Målvakt: Jimmy Howard 88,9 procent.

Anaheim: Andrew Cogliano 2, Matt Beleskey, Corey Perry, Bobby Ryan. Målvakt: Viktor Fasth 92,9 procent.

Publik: 20 066.

ARTIKELN HANDLAR OM