”Zetterwall”-duon bakom allt i Detroit

Tog hem storseger över Vancouver

1 av 2
HOCKEY

DETROIT. Det var de blågula radarparens natt i Detroit i natt.

Daniel och Henrik Sedin hade sprakande show i en period – men sedan tog Niklas Kronwall och poängkungen Henrik Zetterberg, samt tvåmålsskytten Joakim Andersson, över och ledde Detroit till en häpnadsväckande 8–3-seger.

– Vi gjorde nog vår bästa match för säsongen, det är svårt att tycka annat när man gör åtta mål, säger suveräne ”Zäta” när Sportbladet träffar honom efter urladdningen.

Publiken i Joe Louis Arena i centrala Detroit fick se en riktig magnifik hockeymatch i natt, spelad i rena slutspelstempot och händelserik som de bästa av de filmer Hollywood samtidigt belönade med Oscar-statyetter.

Och inledningsvis såg det ut som det framförallt skulle bli en klassisk Sedin-show. Redan i ett av sina första byten iscensatte de en mönstergill tvillinguppsnurrning som slutade med Henrik, från position bakomkassen, spelade fram en fri Daniel och så var det 1–0.

Sedan iscensatte de ett mästerverk Sigfrid & Roy hade kunnat uppträda med i Las Vegas. Henrik gled in över rödlinjen och slog, med professorsliknande känsla för geometri,  ner en puck i kortplanket. Den studsade sedan i perfekt vinkel ut till Daniel – som rasande kallt sprätte upp en backhand i nättaket bakom Jimmy Howard.

Två priser till Kanada

Om de ansvariga på Oscar-galan borta i Kalifornien sett det hade de omedelbart infört en ny kategori och skickat upp två priser till Vancouver.

Men därefter var det som att Canucks trodde att det var klart och så tog Detroits blågula radarpar ”Zetterwall” över istället.

Ja, Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall alltså.

De var inblandade i praktiskt taget allting som hände, inte sällan samtidigt, och stod för ett mål och två assist vardera.

– Vi fick en del gjort i powerplay och det är väldigt skönt. Vi har tränat oerhört mycket på det ihop och äntligen börjar det ge utdelning, säger ”Zäta” när han efteråt sitter och eftersvettas i sitt hörn precis innanför dörren i omklädningsrummet.

Kronwall är nöjd med samarbetet, han också.

– Men det är inte så svårt, ser man bara till att ”Hank” eller Datsyuk får pucken händer det saker. Om de inte är den här ligans två bästa spelare är konkurrensen väldigt hård, säger han.

”Rullat på”

Med poängskörden från i natt  går ”Zäta” – i en form han inte varit i närheten av sedan han vann Conn Smythe i slutspelet 2008- – upp på delad tredjeplats i NHL:s poängliga.

– Det går bra, det lossnade lite efter All Star-breaket förra säsongen och sedan har det rullat på. Det är såklart roligt, säger han.

Även Joakim Andersson, Detroits nye svenske stjärna, hade en förträfflig kväll och dunkade under slutet av tredje perioden in två rungande slagskott på Roberto Luongo.

– Ja, när Canucks hade slutat spela kunde jag sätta några, säger han skämtsamt.

– Men det känns bra nu. Förra året var det väldigt stort när man kom upp och gjorde de första matcherna, men man visste inte riktigt vad man skulle förvänta sig. Nu hade jag ett annat självförtroende och de sa åt mig att bara fortsätta spela som i Grand Rapids och det har jag försökt göra, säger den 24-årige bohuslänningen.

Två dar i rad

Till slut vann Wings alltså med förkrossande 8–3 – trots att de spelade också kvällen innan.

– Vi gjorde nog vår bästa match för säsongen, det är svårt att tycka annat när man gör åtta mål, konstaterar kapten Zetterberg.

Man kan för övrigt konstatera att sammanlagt 14 svenskpoäng noterades i matchen – snudd på ett rekord.

FAKTA

Detroit–Vancouver 8–3 (2–3, 3–0, 3–0)

Detroit: Joakim Andersson 2 (3) (Jonathan Ericsson), Damien Brunner 2 (Niklas Kronwall, Henrik Zetterberg, Ericsson), Jordin Tootoo, Kronwall (3), Zetterberg (6) (Kronwall), Daniel Cleary (Zetterberg). Målvakt: Jimmy Howard 85,7 procent. Vancouver: Daniel Sedin 2 (7) (Henrik Sedin, 2), Chris Higgins. Målvakt: Roberto Loungo 71,4 procent.

Publik: 20 066.

ARTIKELN HANDLAR OM