Målet: Dubbla ersättningen

De ska omförhandla NHL-avtalet: ”500 000 dollar är rimligt”

HOCKEY

Ett nytt NHL-avtal ska förhandlas fram och i dag åker några av svensk ishockeys tungviktare till New York för ett möte med Bill Daly.

Målsättningen: att ersättningen för svenska spelare ska fördubblas.

– Ja, jag tycker att en halv miljon dollar är en rimlig summa, säger Linköpings klubbdirektör Mike Helber, som är med till New York.

Mike Helber.

En svensk delegation med Håkan Loob, Mike Helber och Jörgen Lindgren från Hockeyligan, samt Ishockeyförbundets generalsekreterare Mikael Peterson och vice ordförande Peter Forsberg är på väg till New York.

I morgon fredag är det möte med NHL:s andreman – vice kommissionären Bill Daly.

För ett år sedan förlängdes det dåvarande tvåårs­avtalet med ytterligare ett år.

Nu, när NHL och spelarfacket har kommit överens, är det mycket som talar för ett längre avtal – under förutsättning att det innehåller kraftigt förbättrade villkor för svensk ishockey.

– Är de beredda att betala en betydligt större peng än i dag skriver vi gärna under ett längre avtal, säger Mike Helber.

Rimligt och orealistiskt

Just ersättningen för svenska spelare är den stora frågan.

Som det är i dag betalar NHL-klubbarna 225 000 dollar för varje spelare som skriver på ett NHL-kontrakt. Svensk ishockeys utgångspunkt är att den siffran ska mer än fördubblas till 500 000 dollar (3,2 miljoner kronor)

Är det realistiskt?

– Nej, kanske inte, men ändå ett fullt rimligt belopp, säger Helber.

Ett av de tyngsta argumenten för en rejäl höjning är det stora antalet svenska spelare som finns i Nordamerika. Sverige har i dag över 80 spelare i NHL och farmarligan AHL, överlägset flest av samtliga nationer i Europa.

– Det är bara att titta på vad svensk ishockey betyder för NHL. Titta hur många lagkaptener som är svenskar, hur många värdefulla spelare det finns och hur många draftval som är svenska, säger Helber.

Vill se belöning

Att Sverige de senaste åren producerat så många spelare till NHL tycker också vice ordförande Peter Forsberg ska belönas:

– Jag ser det som högst rimligt att ju fler spelare som lämnar för NHL, desto högre bör beloppet bli till nationen som producerat spelarna.

FAKTA

Delegationen som åker till New York

Jörgen Lindgren vd, Hockeyligan

Peter Forsberg vice ordförande, Ishockeyförbundet

Mikael Peterson generalsekreterare, Ishockeyförbundet

Håkan Loob klubbdirektör, Färjestad

Mike Helber klubbdirektör, Linköping

Så många spelare har de europeiska länderna i Nordamerika

SVERIGE

NHL: 51

AHL: 31

Totalt: 82 spelare

TJECKIEN

NHL: 36

AHL: 9

Totalt: 45 spelare

FINLAND

NHL: 27

AHL: 15

Totalt: 42 spelare

RYSSLAND

NHL: 28

AHL: 10

Totalt: 38 spelare