”Jag är pingvin nu – men jag har inga problem med hajar”

Murray om jakten på mat, Sid the Kid och att lämna San Jose efter åtta år: Hoppas vi möts i finalen

Foto: Bildbyrån
”Är väldigt exalterad” Douglas Murray trejdades i måndags bort från San Jose till Pittsburgh. Under natten till i går gjorde han debut mot Winnipeg då Penguins tog sin fjortonde raka seger, och i kväll kan sviten utökas ytterligare i hemmamatchen mot New York Islanders. ”Jag har kommit till ett av de bästa lag som finns och är väldigt exalterad”, säger Murray.
HOCKEY

PITTSBURGH. En haj har blivit pingvin.

Och enligt Douglas Murray var förvandlingsnumret inte särskilt omvälvande.

– Nej, det har gått väldigt smidigt och enkelt. Jag är pingvin nu. Men jag har inga problem med hajarna i San Jose heller, jag hoppas det går bra för dem och att vi sen slår dem i ­Stanley Cup-­finalen, säger den ­biffige backen när Sportbladet ­möter honom i nya hem­staden Pittsburgh.

Man undrar ju ibland hur det går till och hur det känns när man spelar så länge i en NHL-klubb att man blir en av dess mest etablerade och omtyckta institutioner – och plötsligt en morgon likafullt får ett telefonsamtal om att man bytts till ett annat lag och ska infinna sig på andra sidan kontinenten så fort det bara går.

Well, det är ingen big deal alls om man ska tro Douglas Murray, som efter åtta år i San Jose Sharks ”trejdades” till Pittsburgh Penguins i måndags och sedan några dagar har ett hotellrum mitt i stålstaden som sitt nya hem.

”Inga hard feelings”

– Det finns killar som blir arga och bittra på sina gamla klubbar när de byts bort, men så känner inte jag alls. Nu har jag i och för sig inte trejdats var som helst, jag har kommit till ett av de bästa lag som finns och är väldigt exalterad, säger han när vi träffas i Penguins hemmaarena Consol Energy Center.

Han fortsätter:

– Man jag känner inga hard feelings visavi Sharks. Jag är pingvin nu, det har gått väldigt smidigt och enkelt, men jag har många vänner kvar i San Jose och hoppas verkligen det går bra för dem. Sen slår vi dem förhoppningsvis i Stanley Cup-finalen, he he.

”Han är ingen diva”

Några problem att komma in i ”gänget” i Pittsburgh har den omvittnat sociale 32-åringen från Stockholm alltså inte haft.

– Jag tar inte fullt så mycket plats som jag brukar, ler han.

– Ännu. Jag är inte direkt killen som trampar på tår runt lagkamraterna och ser ju alltid till att skämta mycket med grabbarna, men man får ta det lite försiktigt i början så man inte uppfattas som arrogant. Det där kommer naturligt, säger han.

Ja, särskilt kanske i ett lag som i alla fall av ”Dogges” första intryck att döma av är synnerligen harmoniskt.

– Allting här är väldigt professionellt, det är det starkaste intrycket. Det handlar om hockey och det handlar om att vinna. Men samtidigt är alla måna om att ha roligt. Jag är fortfarande i processen att lära känna alla, men det verkar vara väldigt bra killar överlag, säger han.

Som Sidney Crosby – världens bäste hockeyspelare och trots alla spektakulära trejder de senaste dagarna fortfarande huvudskälet till att Penguins, nu uppe i fjorton raka segrar, är storfavorit till Stanley Cup-bucklan.

– Ja, han är en jättebra kille och lagkamrat, det märker man direkt. Det finns inga divalater där överhuvudtaget, berömmer den nye lagkamraten från Stockholm.

Som också är rätt imponerad över vad ”Sid the Kid” uträttade på isen under första gemensamma matchen mot Winnipeg natten till igår.

– Alla vet vad han är för slags talang, men det som imponerar allra mest på mig är att han jobbar så fruktansvärt hårt hela tiden. Han tycks aldrig ta ledigt ett enda byte. Och när en sån kille gör så, då smittar det var av sig på alla andra, menar Douglas.

”Sparar ju pengar...”

Nu gäller det bara att någon hjälper hängivne matälskaren Murray att hitta några bra restauranger i nya hemstaden också, för efter alla år med kulinariska mekkat San Francisco på armlängds avstånd är han vad vid att kunna leva ut den passionen.

– Jag har inte hunnit undersöka saken ännu, men lika bra som i San Francisco är det är det nog ingenstans, mer än möjligen i New York. Fast det kan kvitta. Jag sparar ju pengar, he he. Och nu är det hockey och Stanley Cup-titeln jag vill fokusera på.

Närmast väntar hemma-matiné mot New York Islanders i dag (18.00, svensk tid).

Då kan Murray och de andra pingvinerna ta femtonde raka segern.

Titta, fler svenskar har varit pingviner

Ulf Samuelsson

(1991–1995)

277 matcher/2 Stanley Cup.

Hans Jonsson

(1999–2003)

242 matcher.

Kjell Samuelsson

(1992–1995)

183 matcher/1 Stanley Cup.

Dick Tärnström

(2002–2006)

174 matcher.

Tomas Sandström

(1994–1997)

172 matcher.

Markus Näslund

(1993–1996)

151 matcher.

Willy Lindström

(1985–1987)

131 matcher.

Fredrik Olausson

(1996–1998)

127 matcher.

Johan Hedberg

(2001–2003)

116 matcher.

Andreas Johansson (1996–1998)

77 matcher.

Anders Håkansson

(1982–1983)

62 matcher.

Peter Popovic

(1999–2000)

54 matcher.

Nils Ekman

(2006–2007)

28 matcher.

Mikael Samuelsson (2003)

22 matcher.

Niklas Nordgren

(2006)

15 matcher.

Mathias Johansson (2003)

12 matcher.

Stefan Bergkvist

(1995–1997

7 matcher.

Douglas Murray

(2013–)

1 match.

ARTIKELN HANDLAR OM