Detroit tillbaka på slutspelsplats

Svenskar bakom segern: ”Blir tajt hela vägen”

Foto: AP SCANPIX
Zetterberg.
HOCKEY

NEW YORK. Efter en 3–0-seger  i Nashville i natt är Detroit Red Wings tillbaka på slutspelsplats.

Och där ska de stanna, tror målskytten Henrik Zetterberg.

– Det kommer bli tajt hela vägen, men jag tror att vi har ett lag som kan fixa det här, säger han till Sportspelet.

I ett dygn rymde tabellen i den västra NHL-tabellen en anomali världen inte sett på många decennier.

Detroit Red Wings nedanför slutspelsstrecket.

Med mindre än två veckor kvar av grundserien.

Men ordningen återställdes alltså när de pressade hockeykrigarna från Motown tryckte till avsågade Nashville med 3-0 i Bridgestone Arena i natt.

– Det var riktigtskönt, vi har bara lyckats ta en poäng i de senaste matcherna, så de här två behövdes verkligen, säger Henrik Zetterberg när vi talar med honom efteråt.

Han fortsätter:

– Vi spelade bra, framförallt defensivt, men de tycker jag vi gjorde även mot San Jose och Chicago. Skillnaden var att vi äntligen tog vara på lite chanser idag. Vi har haft problem med avslutningarna.

Två svenskmål

Ett av målen prickade Johan Franzén in – och ett gjorde just Zetterberg, sedan unge backsensationen Danny DeKyeser vallat pucken i kortplanket.

– Jag vet inte om det var en medveten grej, han sa bara att han inte kunde skjuta mot mål, men pucken kom perfekt till mig, jag hade bara att lägga den i tom bur och det verkar vara vad som krävs för att jag ska kunna göra mål nuförtiden, skrockar ”Zäta”.

Som förstås hoppas och tror att Wings – på åttondeplats med 47 poäng, två fler än Dallas på nionde men också med en match mer spelad – återvänt till rätt sida strecket för att stanna.

– Det är ju extremt runt strecket och det kommer bli hårt hela vägen, vi spelar i princip slutspelsmatcher hela tiden, men jag tror att vi har laget som kan fixa det här, säger han.

FAKTA

NATTENS NHL

Nashville–Detroit 0–3 (0–0, 0–1, 0–2)

Nashville: Målvakt: Pekka Rinne 93,5 procent. Detroit: Henrik Zetterberg (9), Johan Franzén (9), Justin Abdelkader. Målvakt: Jimmy Howard 100 procent.

Publik: 17 113.

Buffalo–Tampa Bay 3–1 (1–0, 2–1, 0–0)

Buffalo: Tyler Ennis, Jochen Hecht, Kevin Porter. Målvakt: Jhonas Enroth 97,0 procent. Tampa Bay: Benoit Pouliot. Målvakt: Mathieu Garon 86,4 procent.

Publik: 18 991.

Chicago–St Louis 2–0 (0–0, 1–0, 1–0)

Chicago: Bryan Bickell (Viktor Stålberg), Marian Hossa. Målvakt: Corey Crawford 100 procent. Nashville: Målvakgt: Brian Elliot 92,3 procent.