”Bättre och bättre för varje match vi spelar”

”Kidsen” lyfter Red Wings – har kopplat greppet mot rivalen

HOCKEY

NEW YORK. Detroit Red Wings håller på att ställa till med en jätteskräll i Stanley Cup-slutspelet.

De tog sin andra raka seger mot seriesegrarna Chicago Blackhawks i natt – och leder därmed hela serien med 2-1.

– Vi blir bättre och bättre för varje match vi spelar, säger målskytten Gustav Nyquist till Sportbladet efter 3-1-segern.

Det var få som på allvar trodde att Detroit Red Wings skulle kunna rubba suveräna seriesegraren Chicago i årets playoff – trots de imponerande insatserna mot Anaheim i första omgången.

Och ännu färre blev de efter första matchen i United Center förra veckan, då Hawks utan att anstränga sig alltför mycket avfärdade den gamla rivalen med 4–1.

Men sedan har en radikal scenförändring ägt rum.

”Extra skönt”

Ett inspirerat Detroit vände på siffrorna i matchen därpå – och i natt följde de alltså, tack vare bland annat okaraktärsistiskt fysiskt spel, upp med en ny 3–1-seger hemma i Joe Louis Arena.

– Vi hade svårt att spela två bra matcher i rad under Anaheim-serien, därför var det här extra skönt. Vi har verkligen stått för två starka insatser nu, säger nya svenska stjärnskottet Gustav Nyquist när vi talar med honom efteråt.

– Men vi vet också att vi kan spela mot Chicago. Det är ett väldigt bra lag och serien lär bli extremt tajt i fortsättningen, men vi spelade jämnt mot i de flesta grundseriemötena och nu känns det dessutom som att vi blir bättre och bättre för varje match vi spelar.

Samtidigt ser det ut som att många av stjärnorna på motståndarsidan börjar bli en aning frustrerade.

”Handlar om slutspelshockey”

Fast det dementerar Nyquist.

– Det vet jag inte om de är. Det handlar om slutspelshockey, då ser det ofta grinigt ut. Man vill ju inte förlora en enda närkamp, man satsar allt hela tiden, säger han.

Ja, själv satsar den 23-årige hallänningen för allt vad tygen håller i avslutningarna också. Han gjorde matchens första mål – och sitt andra i årets slutspel – en bit in i andra perioden i natt.

– Jag fick en fin passning och kom loss i ett bra lag, försökte finta ner målvakten och väntade sedan ut honom lite grann. Det funkade. Otroligt roligt förstås, säger han.

”Kid Line” lyfter Detroit

Att ynglingar som Nyquist och hans kedjekamrater Damien Brunner och Joakim Andersson, vars kedja går under smeknamnet ”Kid Line”, tagit så stora steg framåt är huvudskälet till ”nya” Red Wings framgångar, enligt Niklas Kronwall.

– Ja, vi har ju fått en ny dynamik i laget och det är fortfarande en pågående process, man ser rätt tydligt varför vi förlorar när vi gör det, men de här unga killarna utvecklas hela tiden och blir bättre för varje match, säger backveteranen.

Nästa match i den nu hyperintressanta serien mellan Detroit och Chicago spelas natten till fredag.

FAKTA

Detroit–Chicago 3–1 (0–0, 2–0, 1–1)

kvartsfinal 3 i bäst av 7

Detroit: Gustav Nyquist (2) (Jonas Andersson), Drew Miller, Pavel Datsiuk (Johan Franzén. Målvakt: Jimmy Howard 97,5 procent. Chicago: Patrick Kane. Målvakt: Corey Crawford 90,0 procent.

Publik: 20 066.

Detroit leder med 2–1 i matcher.