”Maskinen har kommit igång”

Chicago höll matchserien vid liv i måstematchen

Foto: AFP GETTY
Chicago Blackhawks målvakt Corey Crawford firar med lagkamraterna Andrew Shaw, mitten, och Brandon Saad efter 4–1-segern.
HOCKEY

CHICAGO. Nä, så snabbt kunde man inte räkna ut Chicago Blackhawks.

Med kniven på strupen gjorde suveräna President's Trophy-vinnarna i natt sin bästa match i årets slutspel och tvålade till Detroit ordentligt.

– Maskinen har kommit igång. Nu blir vi livsfarliga, säger backen Niklas Hjalmarsson till Sportbladet efter 4-1-segern.

Det fanns inga andra alternativ än seger för Chicago hemma i sedvanligt sjövilda United Center i natt.

Ännu en förlust mot uppstickaren Detroit Red Wings och säsongen hade varit över – och allt fantastiskt under grundserien förgäves.

Men när det som bäst behövdes samlade stjärnorna från Windy City ihop sig till en riktigt solid insats, lik de fansen skämts bort med under vintern, och klappade till rivalen med 4-1.

”Stabil match”

– Ja, det är lite synd att de ska få tre matcher innan vi kommer igång, men nu är känslan desto bättre. Det här var en stabil match av hela laget. Alla spelade bra, säger Niklas Hjalmarsson när vi träffar honom efteråt.

– Vi ligger fortfarande under med 3-2 och vet att det blir svårt i deras byggnad i övermorgon. Men maskinen har kommit igång och nu blir vi livsfarliga. Det är inte många som kan slå oss när vi spelar så här.

Viktigast av allt:

Powerplay kom igång och genererade två mål.

– Ja, det var otroligt viktigt. Det har ju sett sådär ut, snällt sagt. Men idag gjorde dom det riktigt bra och fortsätter det fungera får vi ytterligare en viktig dimension i vårt lagspel, säger ”Hammer”.

Toews äntligen målskytt

Som också kunde glädja sig åt att den påstått frustrerade lagkaptenen Jonathan Toews äntligen fick göra mål, i just powerplay.

– Det kan också bli väldigt betydelsefullt. Han har inte fått komma in i protokollet tidigare, men förhoppningsvis lossnar det för honom nu.

Red Wings, som framförallt i slutet gjorde ett något håglöst intryck, är besvikna över att de inte kunde döda serien i natt, men ser fram emot att få försöka hemma i Joe Louis Arena på måndag istället.

– Ja, vi är inte nerslagna. Så här är det i slutspel. Det går upp och ner. Vi har bra självförtroende nu och vet att vi kan komma igen och slå dem, säger Henrik Zetterberg när vi springer på honom.

Jonathan Ericsson, som gjort succé under slutspelet, håller med.

– De var hungrigare än oss idag. Mer desperata. Men i nästa match kommer vi vara lika desperata. Vi vill inte åka tillbaka hit och spela en sjunde match, klargör han.

FAKTA

Chicago–Detroit 4–1 (1–0, 2–1, 1–0)

kvartsfinal 5 i bäst av 7

Chicago: Bryan Bickell, Andrew Shaw 2 (Viktor Stålberg), Jonathan Toews. Målvakt: Corey Crawford 96,2 procent. Detroit: Daniel Cleary (Henrik Zetterberg). Målvakt: Jimmy Howard 91,1 procent.

Publik: 22 014.

Detroit leder med 3–2 i matcher.

Boston–NY Rangers 3–1 (0–1, 2–0, 1–0)

Boston: Torey Krug, Gregory Campbell 2. Målvakt: Tuukka Rask 96,6 procent. NY Rangers: Dan Girardi. Målvakt: Henrik Lundqvist 93,5 procent.

Publik: 17 565.

Boston vidare med 4–1 i matcher.

(TT)

ARTIKELN HANDLAR OM