Tvingas betala målvaktens lön – fram till 2029

Rick DiPietro köptes ut från kontraktet av New York Islanders – men får miljoner årligen

Foto: AP
Farsen med Rick DiPietro har fått ett slut.
HOCKEY

Han får lön utan att ens spela för klubben – i 16 år till.

Rick DiPietro, 31, köptes ut från sitt monsterkontrakt med New York Islanders.

Och nu är målvakten en av stjärnorna som involveras i fredagens värvningscirkus.

Islanders ville förstås säkra DiPietro för framtiden.

Målvakten var en av NHL:s allra bästa, kunde göra underverk med ett annars svagt lag – och tackade ja till ett nytt kontrakt 2006.

Amerikanen skrev på ett 15-årigt avtal med klubben som gav honom fyra miljoner dollar per säsong.

Varit skadedrabbad

Sju år senare är han nu utköpt från sitt monsterkontrakt.

– Ett extremt tufft beslut att köpa ut Rick från kontraktet. Hans strävan att vinna matcher och tävla på högsta nivå har vi aldrig ifrågasatt. Jag önskar honom det bästa, att han fortsätter sin karriär, säger Islanders general manager, Garth Snow, till klubbens hemsida.

Efter att ha spelat både VM och OS för USA har målvakten varit extremt skadedrabbat och bara gjort 50 NHL-matcher under de fem senaste säsongerna.

Får betalt fram till 2029

På fredag öppnas portarna för att värva free agents och DiPietros skadehistorik får NHL-klubbarna sannolikt att tvivla på att kontraktera honom.

Oavsett går det ingen nöd på den numer 31-årige målvakten.

Han får nämligen lön av Islanders – i 16 år till.

Uppgörelsen med klubben är att de ska betala DiPietro 1,5 miljoner dollar per år fram till 2029.

Stålberg kan byta klubb

Hundratals spelare kan byta klubb på fredag. Flera tunga namn finns tillgängliga på marknaden (se lista nedan) – men bara en svensk.

Stanley Cup-vinnaren Viktor Stålberg.

Visserligen Daniel Alfredsson också, som förra veckan lämnade beskedet att han fortsätter, men han kommer dock av allt att döma skriva nytt kontrakt med Ottawa.

FAKTA

Tio hetaste spelarna som kan få ny klubb på fredag

Jarome Iginla, 36, f

Kommentar: Calgarys lagkapten i nio säsonger innan han trejdades till Pittsburgh mitt under den gångna säsongen. Fortsatte att producera där och är uppe i över 1 100 NHL-poäng totalt. Har över en längre tid varit en av ligans absolut bästa spelare.

Nathan Horton, 28, f

Kommentar: Efter en svajig grundserie gjorde han succé i slutspelet. Hortons Boston gick hela vägen till final och forwarden själv vann slutspelets plus/minus-liga överlägset.

Mike Ribeiro, 33, f

Kommentar. Värvades till Washington för att avlasta Nicklas Bäckström och svarade för 49 poäng den gångna säsongen. En pålitlig center som de senaste åtta NHL-säsongerna aldrig gjort färre än 50 poäng. Om man bortser från den gångna lockoutförkortade säsongen.

Danny Briere, 35, f

Kommentar: Har ansetts som en av Flyers största stjärnor. Så sent som för tre år sedan hade han ett magiskt slutspel då han svarade för 30 poäng, men kommer nu från en tung säsong med knaper poängskörd.

Patrik Elias, 37, f

Kommentar: En av Tjeckiens största stjärnor genom tiderna. Svarade för 78 NHL-poäng för två år sedan, producerade dugligt även den gångna säsongen och har två Stanley Cup-segrar på meritlistan.

Ilya Bryzgalov, 33, mv

Kommentar: Den tankspridda målvakten var en av NHL:s bästa när han trejdades till Philadelphia. Väl där var han kraftigt ifrågasatt och direkt svag i sitt spel.

Rick DiPietro, 31, mv

Kommentar: Enormt skadedrabbad efter att han skrev på 15-årskontraktet med Islanders. Utköpt nu och – när han väl är frisk – en toppmålvakt i NHL. Men det var visserligen flera år sedan han bevisade det.

Brenden Morrow, 34, f

Kommentar: Dallas lagkapten i sju år, men tredjades mitt under säsongen till hårdsatsande Pittsburgh. Där blev han en i mängden av alla storstjärnor. Har spelat både VM och OS för Kanada och har förmodligen mer att kräma ut, trots sin ålder.

Jaromir Jagr, 41, f

Kommentar: Behöver väl inte någon närmare presentation. Tjeckiens bäste spelare någonsin, har en meritlista som få andra. Den innehåller bland annat OS-guld, VM-guld, Stanley Cup-seger och närmare 1 800 poäng i NHL. Har flaggat för ytterligare en säsong i Nordamerika.

Stephen Weiss, 30, f

Kommentar: Spelat i Florida under hela sin NHL-karriär och har varit klubbens nyckelspelare. Nu vill han ha en ny utmaning i form av ett miljöombyte.