Alfredsson nobbar Ottawa – för Detroit

Bekräftat – skriver på för ett år

HOCKEY

Efter 17 säsonger i Ottawa:

Daniel Alfredsson, 40, har nobbat NHL-klubben för att ha chansen att vinna Stanley Cup – i Detroit.

”Alfie” har skrivit på ett ettårskontrakt, bekräftar klubben på sin hemsida.

– I slutändan blev det ett själviskt beslut. Jag har inte vunnit Stanley Cup och det är en stor prioritet för mig, säger han till TSN.

Alfredsson har spelat i Ottawa under hela sin NHL-karriär, närmare bestämt i 17 säsonger.

Han har redan flaggat för sin 18:e säsong i världens bästa hockeyliga – men det blir inte i den kanadensiska huvudstaden.

I dag blev han en free agent och nu har Alfredsson – som har önskemål att vinna Stanley Cup innan karriären är över – istället styrt kosan mot Michigan.

Skrivit på för ett år

”Alfie” har skrivit på för ett år i Detroit, bekräftar klubben på sin hemsida.

En av klubbens största genom tiderna, Nicklas Lidström, blir glatt överraskad när han genom Sportbladet får nys om att affären är klar.

– Är det klart nu? Det är jättekul. ”Affe” kommer att vara en förstärkning för laget med sin rutin och sitt ledarskap. Han är även en bra spelare i powerplay med sitt högerskytte. Jag tycker att han är värd att få vinna Stanley Cup, och det vore roligt om han gjorde det med Red Wings, säger Nicklas Lidström till Sportbladet.

Lönen för ett års spel uppges ligga på 37 miljoner kronor.

Alfredsson svarade själv på frågor om övergången i kanadensiska tv-kanalen TSN.

– Ottawa kommer närmre och närmre och har en ljus framtid. Men jag har inte tid att vänta på det. Det var ett svårt beslut, som ännu inte har sjunkit in, men jag gör det här för mig själv. Det är rätt för mig, jag tror verkligen att jag passar in i Red Wings, berättar han.

”För en vecka sen trodde jag att jag skulle stanna”

Alfredsson säger att han inte hade ”29 klubbar” som väntade på hans signatur, men att några klubbars förfrågningar väckte intresse.

– Jag pratade med några lag... men jag gillar verkligen sättet de (Detroit) spelar hockey på. Jag tror att jag, med tanke på vilka spelare de har, verkligen skulle kunna komma till laget och hjälpa till att skapa något riktigt bra. Jag pratade med (Henrik) Zetterberg två-tre gånger. Det var han som jag diskuterade med.

– För en vecka sedan kände jag att jag inte var på väg någonstans. Men med två dagar kvar tänkte jag att Ottawa är i en fantastisk sits och jag vill inte förändra något. Jag vill inte kräva att vi ska storsatsa bara för mig. De borde fortsätta med vad de håller på med, menar Alfredsson.

Fansen har reagereat starkt på beslutet och flera har hotat med att lämna tillbaka sina säsongskort.

ARTIKELN HANDLAR OM