Detroit jublar över ”Alfie”-värvningen

Zetterberg: ”Det här är fantastiskt roligt”

Foto: SCANPIX, BILDBYRÅN
HOCKEY

NEW YORK. Landsmännen i Detroit Red Wings jublar.

De vill inget hellre än vinna Stanley Cup tillsammans med Daniel Alfredsson

– Det här är fantastiskt roligt. Nu är det inte mycket snack om vem jag ska lämna bucklan till ifall vi vinner, säger lagkaptenen Henrik Zetterberg till Sportbladet.

Nyheten att Daniel Alfredsson lämnar Ottawa Senators för Detroit Red Wings slog ner som en bomb under fredagen.

Även i Detroit.

Men där blandas chocken med rusig glädje – inte minst bland ”Alfies” alla landsmän.

– Ja, det här är fantastiskt roligt. ”Affe” var nog den siste svensk man trodde att man skulle få spela med här borta, jag är lika förvånad som alla andra, men jag ser verkligen fram emot att ha honom som lagkamrat, säger Henrik Zetterberg när vi når honom under semestern hemma i Sverige.

Spelat tillsammans

Han har spelat med Ottawa-legendaren tidigare, i landslaget, och minnes upplevelsen med värme.

– Vi har inte spelat så mycket fem-mot-fem men desto mer i powerplay och det gick riktigt bra, fortsätter ”Zäta”.

– Vi kommer säkerligen att lira powerplay nu också, men jag hoppas vi får tillfälle även fem mot fem det. Det vore roligt att prova.

Wings-kaptenen tror att ”Alfie” kommer att göra succé i sitt nya lag – där ju även landsmännen Niklas Kronwall, Johan Franzén, Mikael Samuelsson, Jonathan Ericsson, Gustav Nyquist, Joakim Andersson och Jonas Gustavsson ingår i truppen.

– Absolut, han passar perfekt i vårt spelsystem och kommer att spela en viktig roll som right-skytt och blir som sagt en nyckelspelare i powerplay, menar han.

– Det kommer att bli bra även utanför isen, både för Daniel och hans familj. Jag har bott här i, vad är det, tio år och kan intyga att det är en enastående trevlig miljö vi bor i.

God Stanley Cup-chans

Dessutom är Zetterberg övertygad om att Alfredsson efter sjutton långa säsonger har en god chans att vinna Stanley Cup med Wings.

– Ja, vi kan vinna. Jag tycker vi gjorde en bra säsong senast, flera unga killar tog viktiga kliv framåt. Nu får vi dessutom in ”Affe” och kanske någon till. Jag tycker det känns väldigt lovande.

I så fall är det redan klart vem lagkaptenen lämnar över bucklan till under prisceremonin.

– Nej, skrattar han, det är inte mycket snack om den saken...