"Visste att det skulle bli stökiga reaktioner"

Alfredsson till Sportbladet om det känsliga klubbytet

HOCKEY

Vissa lämnade tillbaka sina säsongsbiljetter, andra grät.

Daniel Alfredssons beslut att lämna Ottawa efter 17 säsonger rörde upp känslor i den kanadensiska huvudstaden.

Bara dagar efter att övergången till Detroit bekräftats berättar stjärnan nu för Sportbladet om det känsliga klubbytet.

– Jag visste att det skulle bli stökiga reaktioner, säger han.

Efter 17 säsonger i Ottawa Senators, 13 av dem som lagkapten och över 1 100 poäng för NHL-klubben, kom chockbeskedet i fredags att han lämnar den kanadensiska huvudstaden.

För att avsluta sin karriär i svensklaget Detroit.

Fortfarande har inte det tuffa beslutet – som fick fansen i Ottawa att gråta och lämna tillbaka sina säsongsbiljetter – lagt sig.

– Det är väldigt många blandade känslor, säger Alfredsson till Sportbladet.

– Jag visste att det skulle bli stökiga reaktioner av det här. Men det är ett beslut jag tänkt igenom noga och väldigt många gånger. Jag ångrar mig inte, fortsätter han.

"Vet vad jag gjort för Ottawa"

40-årige Alfredsson har spelat för Ottawa under hela sin tid i Nordamerika. Men den framgångsrika NHL-karriären kommer att avslutas i konkurrenten Detroit.

– Jag vet vad jag har gjort för staden, klubben och fansen. Och vad de gjort för mig. De har betytt otroligt mycket för hela min familj, men hur Ottawafansen kommer att se på mig om 20 år får tiden utvisa, säger "Alfie", som hade sex klubbar att välja mellan när kontraktet med Ottawa gick ut och han placerades på free agent-listan.

Till slut stod det mellan Boston och Detroit.

– Jag gillar verkligen Boston. Men anledningen till att det blev Detroit var att jag fick ett riktigt bra intryck av dem. Och att de hade många vänsterskjutande centrar. Jag tror att en högerskytt som jag passar bättre då. Jag kommer förmodligen få fler skottlägen och målchanser nästa säsong.

Blickar mot OS i Sotji

Samtidigt som Alfredsson laddar för sin 18:e NHL-säsong har han redan börjat tänka på OS i Sotji nästa år.

I den Tre Kronor-truppen vill han vara en del i.

– Självklart, jag vill gärna ta en plats i OS-laget.

Chanserna för det måste vara goda?

– Jag känner mig inte alls given. Första målet nu är att komma i form och vara redo till Detroits träningsläger i september. Jag har inte pratat något med Mårts (Pär, förbundskapten), men spelar jag bra och kroppen håller så kan jag nog ta en plats.

Även Jakob Silfverberg lämnar Ottawa, hur ser du på den trejden?

– Jag tror att det är en jättebra affär. Ottawa får Bobby Ryan som kan vara riktigt bra om han fortsätter att utvecklas. Han får en mer betydande roll nu också. Samtidigt är det tråkigt att Silfverberg försvinner, han kommer också att bli en väldigt bra spelare.