OS blir fullt av NHL-stjärnor

Klart: ”Varit ett svårt beslut att ta”

Sverige kan förstärkas med många NHL-stjärnor i OS.
HOCKEY

Nu är det helt klart.

NHL-stjärnorna kommer till OS i Sotji i vinter.

– Det har varit ett svårt beslut att ta, men vi vet att spelarna och fansen blir lyckliga, säger kommissionären Gary Bettman.

De flesta har tagit för givet att vi ska få se världens bästa hockeyspelare i Sotji i februari – precis som vid de fyra närmast föregående vinterolympiaderna.

Men faktum är att de inblandade parterna – NHL, spelarfacket NHLPA, IOK och internationella hockeyförbundet – haft extremt svårt att komma överens om detaljerna kring NHL-stjärnornas medverkan och så sent som igår natt meddelade vice-kommissionären Bill Daly att man fortfarande inte kommit fram till någon lösning.

”Enorm stolthet”

Men nu är det alltså klart.

Sidney Crosby, Alex Ovetjkin, Henrik Lundqvist, bröderna Sedin, Henrik Zetterberg och alla andra superstars kommer att finnas på isen i Sotji.

– Vår liga rymmer den mest internationella populationen i den nordamerikanska proffsidrotten och våra fantastiska spelare sätter enorm stolthet i att få representera sina hemländer på världsscenen, säger kommissionären Gary Bettman i en kommentar.

”Svårt beslut att ta”

Han fortsätter:

– Det här har varit ett väldigt svårt beslut att ta, men vi vet att våra spelare och en stor majoritet av fansen kommer att bli lyckliga.

Hockeyturneringen i Sotji spelas mellan 12 och 23 februari och för att uttagna NHL-spelare ska kunna delta tvingas ligan göra ett avbrott i spelschemat mellan 9 och 26 februari.

Sverige ingår i en grupp med Tjeckien, Schweiz och Lettland – och spelar sin första match, mot Tjeckien, 12 februari.