Shawn Burr föll i trappan – avled

Johan Garpenlöv sörjer sin förre lagkamrat: ”Har mycket att tacka honom för”

Den förre NHL-spelaren Shawn Burr har avlidit, 47 år gammal.
HOCKEY

Den förre NHL-spelaren Shawn Burr har avlidit, 47 år gammal.

En som sörjer honom är tidigare lagkamraten Johan Garpenlöv, 45.

– Väldigt tragiskt att höra. Han var den som tag hand om mig när jag kom till Detroit, säger Garpenlöv till Sportbladet.

Shawn Burr spelade i Detroit Red Wings, Tampa Bay Lightning och San Jose Sharks och gjorde nästan tusen NHL-matcher under åren 1984-2000.

Sportbladets hockeyexpert Johan Garpenlöv, som spelade med Burr i Detroit i två säsonger, minns honom som en powerforward.

– Han var en hårt jobbande forward som fick det andra laget att ta dumma utvisningar, plus att han kunde göra en del mål framåt. Han slogs sällan, men tacklade mycket. Han dödade även mycket utvisningar, minns Garpenlöv.

Drabbades av cancer

När ”Garpen” kom till Detroit 1990 var det Shawn Burr som tog hand om honom och blev hans vän.

– Han hjälpte mig med att hitta bostad och fixa körkort, allt vid sidan om som man behöver fixa. Vi bodde nära varandra och delade bil till träningarna. Jag har mycket att tacka honom för. Men efter att jag flyttade från Detroit har vi inte haft någon större kontakt.

Shawn Burr hade de senaste åren kämpat mot cancer (myeloisk leukemi), men det var inte sjukdomen som tog hans liv, uppger USA Today.

På måndagskvällen dog han i sitt hem i St. Clair efter att tidigare på dagen fallit i trappan och ådragit sig svåra hjärnskador.

”Hade overkliga one-liners”

Förutom Johan Garpenlöv har svenskarna Börje Salming, Nicklas Lidström och Pär Djoos varit lagkamrater med Shawn Burr.

– Om du var i samma rum som honom visste du att det skulle bli skratt och du visste att det inte skulle bli tyst. Han var definitivt en kille som hade mycket att säga, som pratade mycket, som hade en del overkliga one-liners. Han var kvick. En grym kille att vara med, säger förre lagkamraten Kris Draper enligt USA Today.

Totalt producerade Shawn Burr 440 poäng (181+259) på 878 NHL-matcher i grundserien och 35 poäng (16+19) på 91 matcher i slutspelet.

ARTIKELN HANDLAR OM