Karlsson utsedd till bästa backen i NHL

Sex svenskar bland ”NHL:s 50 bästa spelare”

Foto: REUTERS
Erik Karlsson.
HOCKEY

NEW YORK. Erik Karlsson är fortfarande NHL:s bästa back.

Det hävdar i alla fall experterna på kanadensiska hockeybibeln The Hockey News.

Han fick förra säsongen spolierad på grund av en avskuren hälsena, men hockeyälskarna i Nordamerika har inte glömt vad Erik Karlsson går för.

Tvärtom.

När redaktörerna Hockey News – Kanadas egen hockeybibel – i sitt stora specialnummer om den kommande säsongen rankar ligans 50 bästa spelare placeras den 23-årige smålänningen högst av alla backar.

Före sig på den statustyngda listan har han bara forwardsstjärnorna Sidney Crosby (1), Alex Ovetjkin (2) och Steven Stamkos (3).

”Om det inte varit för skadan är chansen stor att Karlsson blivit den förste sedan Nicklas Lidström att vinna Norris Trophy två gånger i följd”, heter det i motiveringen.

”Bäst på att transportera puck”

Den fortsätter:

”Han är liten, men samtidigt den mest offensivt begåvade backen i hela NHL, och därtill bäst på att transportera pucken upp längs isen”.

Ytterligare fem svenskar återfinns på Hockey News Top 50-lista:

Henrik Lundqvist (24), Henrik Zetterberg (26), Henrik Sedin (44), Daniel Sedin (45) och Niklas Kronwall (50).

Det färska numret torde emellertid vara angenäm läsning även för St. Louis-trion Alex Steen, Patrik Berglund och Magnus Pääjärvi.

För redaktionen tippar säsongen också – och kommer fram till att Blues slår Pittsburgh Penguins i finalen och blir Stanley Cup-mästare 2014.

ARTIKELN HANDLAR OM