NHL-laddar – med käraste ägodelen

Gustav Nyquist berättar om mystiska puckförsvinnandet

Gustav Nyquist, till höger.
HOCKEY

Gustav Nyquist, 23, skrev på ett nytt kontrakt med Detroit värt närmare 13 miljoner kronor.

Nu förbereder han sig för en ny NHL-säsong – med att ha fått den mystiskt försvunna pucken tillbaka.

– Det är ett minne för livet, säger forwarden.

Foto: GETTY IMAGES
Gustav Nyquist.

I slutet av nästa vecka åker Nyquist tillbaka till Michigan i hopp om att ta en ordinarie tröja i Detroit.

NHL-klubben som nyligen skrev ett nytt tvåårskontrakt med honom värt 1,9 miljoner dollar, motsvarande närmare 13 miljoner kronor.

– Det känns riktigt bra att få åka tillbaka till organisationen igen. Vi har ett riktigt spännande lag på gång med flera bra nyförvärv, säger Nyquist.

– Alfredsson är ju en av dem, en ledare både på och utanför isen. Det känns jättebra att ha honom i laget, även om det var överraskande, fortsätter 23-åringen som för Sportbladet berättar om det mystiska försvinnandet av en viktig ägodel.

Och känslan av att ha fått den tillbaka.

"Förrådet var helt tomt"

Nyquist lämnade Sverige och Malmös juniorlag 2008. Och via collegespel med University of Maine fick svenskdoldisen göra sina första NHL-matcher säsongen 2011-12.

Då kom också första NHL-målet.

Men pucken som han då fick i nät, och som han traditionsenligt fick behålla, försvann sommaren därpå.

– Jag och några kompisar från Grand Rapids (Detroits farmarlag) låste in våra grejer som vi inte kunde ta med hem över sommaren. Däribland pucken. Men företaget som hyrde ut förrådet fifflade med pengarna och när vi kom tillbaka efter sommaren var våra saker borta, de hade auktionerats ut. Förrådet var helt tomt, berättar Nyquist.

"Ett minne för livet"

Hockeyspelarna tvingades ta polisen till hjälp för att återfå sina ägodelar och en lång process väntade Nyquist.

– Det var förstås surt att förlora massa saker, men pucken framför allt. Den är ju ett minne för livet och går inte att ersätta.

– Därför känns det grymt kul att ha fått den tillbaka. Jag blev förvånad när polisen berättade att de hittat pucken. Det var innan jag drog hem i somras.

Nu låser du aldrig in pucken i ett främmande förråd igen?

– Haha, nej. Eller, åtminstone ska jag vara noga med vilket företag jag väljer, säger Nyquist, som totalt har svarat för 13 poäng (4+9) på 40 matcher i NHL under sina två säsonger i Detroit.

Parallellt med det öst in poäng (122 poäng på 122 matcher) i AHL och är i vinter aktuell för OS i Sotji, han är uttagen i förbundskaptenen Pär Mårts preliminära trupp.