Snart blir din dröm verklighet, ”Alfie”

Bjurman: Detroit Red Wings vinner Stanley Cup

Foto: REUTERS/TT
JAKTEN KAN BÖRJA Det rutinerade svenskgänget i Detroit har fått förstärkning av... ännu mer svensk rutin. Premiär mot Buffalo.
HOCKEY

Daniel Alfredsson gjorde rätt.

Den 40-årige ikonens livslånga dröm kommer att slå in under den NHL-säsong som, till allmän upphetsning här i Hockeytown, inleds i natt.

Jodå, Detroit Red Wings slår St. Louis Blues i Stanley Cup-finalen framåt midsommar.

Per Bjurman.

Isarna i Nordamerika är spolade, organisterna har övat in sina trudelutter och doften av zamboniavgaser, slipmaskinsglöd och suspensoarsvett fortplantar sig åter över kontinenten.

I natt brakar det loss; NHL-säsongen 2013/2014 – en riktig marängtårta till show i 82 delar – har urpremiär.

Det blir fest, det blir drama, det blir ett sanslöst krig om 16 slutspelsplatser – och nej, jag är egentligen inte alls så säker på hur det kommer att sluta som jag försöker låtsas i ingressen här ovan.

Att tippa Detroit som vinnare är tvärtom en chansning.

På papperet finns det åtminstone en handfull lag med tydligare drag av ”contender”. Tungviktarna Boston och LA Kings till exempel, Pittsburgh och regerande Stanley Cup-mästarna Chicago med all sin briljans och speed – och min tänkta finalist St. Louis Blues, nu av allt att döma ett helt fullbordat lagbygge med just de erfarenheter och den mentala tuffhet som krävs för den sista pushen upp till Mount Everests topp.

Många kan skrälla

Det finns samtidigt många andra med potential att skrälla. Ett Minnesota som efter alla blockbuster- trejder förra sommaren börjar smälta samman till ett riktigt kollektiv, ett New Jersey som alltid gillat slå ur underläge utan stora fixstjärnor, ett San Jose som rimligen inser att sista tåget går nu.

Ja, egentligen är det bara några få – Calgary Flames, Buffalo Sabres och Winnipeg Jets – som kan betraktas som helt chanslösa.

Men jag tror verkligen att även laget som Daniel Alfredsson efter 18 gloriösa säsonger i Ottawa helt chockerande valde att flytta till i somras kan gå hela vägen igen.

Rödvingarna har äntligen fått flytta till östra konferensen. Det innebär ett betydligt skonsammare resschema, med avsevärt mycket färre tidsomställningar och det kommer de som varit med ett tag tjäna väldigt mycket på. Det innebär också något lättare motstånd – eller i alla fall motstånd som förefaller passa ”puck possession”-artisterna från Michigan bättre.

Men ännu viktigare är att coachen Mike Babcock mitt under fjolårets svåra generationsväxling lyckades skapa ett helt nytt lag, ett med bett och speed och överraskande förmåga att göra det trångt och tajt och svårt i egen zon. Det blev bara bättre för varje match och när blivande Stanley Cup-mästarna Blackhawks efter ohyggligt mycket besvär till slut, på övertid i Game 7, lyckades slå ut ärkerivalen kändes det som att säsongen klipptes av mitt i en obetvinglig rörelse uppåt.

”Redo att explodera”

Som ”Babs” nyligen sa i The Hockey News:

– Vi var bara i början av nånting och börjar bli redo att explodera. Så här roligt har det inte varit att träna det här laget på flera år.

Nu är truppen dessutom vässad ännu mer med hjälp av förre Florida-centern Stephen Weiss och just ”Alfie”.

Man behöver bara bevittna en enda träning i The Joe för att kunna konstatera att han inte bara smält in i laget som varm mjölk smälter in i kaffet i en latte utan han också fått en kick av miljöombytet och kommer att bli en stor tillgång – i all synnerhet i powerplay.

Det är ytterligare ett skäl till att hans dröm kommer slå in.

FAKTA

BJURMANS TIPS

EASTERN CONFERENCE

1. Pittsburgh Penguins

2. Boston Bruins

3. Detroit Red Wings

4. New York Rangers

5. Ottawa Senators

6. Washington Capitals

7. Philadelphia Flyers

8. Columbus Blue Jackets

------------------------

9. Toronto Maple Leafs

10. Montreal Canadiens

11. New York Islanders

12. New Jersey Devils

13. Tampa Bay Lightning

14. Florida Panthers

15. Carolina Hurricanes

16. Buffalo Sabres

WESTERN CONFERENCE

1. St. Louis Blues

2. Chicago Blackhawks

3. Anaheim Ducks

4. Los Angeles Kings

5. Dallas Stars

6. San José Sharks

7. Minnesota Wild

8. Phoenix Coyotes

-------------------------

9. Nashville Predators

10. Vancouver Canucks

11. Edmonton Oilers

12. Colorado Avalanche

13. Winnipeg Jets

14. Calgary Flames

STANLEY CUP-FINAL:

Detroit-St. Louis. Detroit vinner med 4-2 i matcher.