”Jag tycker det sett lite skumt ut…”

Ottawaikonen Alfredsson om livet i nya tröjan: ”Skönt vara anonym”

Foto: TT, OBS! BILDEN ÄR ETT MONTAGE
NYA KLÄDER Daniel Alfredsson är inte den första hockeystjärnan som byter klubb sent i karriären. Och även om han nu kommer göra allt för Detroit kommer nog hjärtat vara kvar där det rotat sig.
HOCKEY

DETROIT. Daniel Alfredsson tycker som alla andra.

Det är konstigt att se honom i en annan tröja än den han burit i 17 gloriösa NHL-säsonger i Ottawa.

– Under själva matcherna här på försäsongen har jag inte tänkt på det, då är man så inne i det man gör, men när jag sett bilder på tv efteråt tycker jag det sett lite skumt ut, ha ha, säger den 40-årige legendaren till Sportbladet inför nattens omsusade debut med Detroit Red Wings.

Förre lagkaptenen Daniel Alfredsson kommer till ett lag där Zetterberg, Datsjuk och Kronwall styr. ”Skönt för mig att bara falla in”, säger han.

Ja, i natt händer det märkvärdiga och remarkabla.

Efter 17 säsonger och 1178 matcher (!) som centralgestalt i Ottawa Senators skrinnar Daniel Alfredsson ut på isen i Joe Louis Arena som spelare för Detroit Red Wings.

Det kommer garanterat vara en egendomlig syn. Svår att vänja sig vid – även för Daniel själv. Han har som sagt kliat sig lätt förundrat i sin rödlätta – och nyfriserade! – skägg när han sett tv-bilderna efter försäsongsmatcherna.

”Likadant var man än är”

Men så är det när man byter miljö efter nästan två decennium. Omställningen blir stor.

– Ja och nej, skulle jag säga. För mig har det inte varit så stor skillnad när det gäller biten att komma till hallen och träna och vara med killarna. Det är ganska lätt att komma in i omklädningsrum i hockeyvärlden, det är likadant var man än är, berättar ”Alfie” när vi träffar honom just i det nya omklädningsrummet.

Han fortsätter:

– Däremot har det varit väldigt mycket runtomkring, att flytta med hela familjen och leta boende och hitta skolor och idrottslag till barnen, skaffa nytt körkort och fixa med sånt som är annorlunda i USA jämfört med Kanada. Det blev mycket mer än jag hade föreställt mig och det har varit lärorikt men också lite jobbigt, faktiskt. Jag visste å andra sidan att det ingick i utmaningen och jag har verkligen inte ångrat det här beslutet. Det är riktigt roligt att få testa något nytt.

En annan stor skillnad är att den 40-årige göteborgaren, som i lördags flyttade in i ett hus i det lilla Birmingham där hela den månghövdade svenska Red Wings-falangen bor, kan gå ut och handla i sin hemstad utan att bli nersprungen av exalterade fans.

Han var de facto likställd med gud i Ottawa och orsakade uppståndelse var han än visade sig. I trakterna kring Detroit är det ännu så länge bara enstaka hockeynördar som överhuvudtaget känner igen honom.

”Bra att få vara anonym”

– Det är rätt skönt. Ja, ibland till och med väldigt skönt, i synnerhet när jag är ute med familjen. Jag hade inget mot hur det var i Ottawa heller, folk var alltid väldigt trevliga, men ibland känns det bra att få vara anonym och här är jag bara en i mängden, förklarar Daniel.

På samma sätt är den avgudade lagkaptenen från kanadensiska huvudstaden om inte en i mängden så i alla fall en spelare med mindre framträdande roll i sitt nya lag.

– Överhuvudtaget är det mindre bevakning här, tycker jag. Om det här varit Kanada ett par dagar före säsongsstarten hade det ju varit knökfullt här inne. Det känns lite mer avslappnat, säger han och sveper med armen över det tämligen beskedliga pressuppbådet i omklädningskabyssen.

– Sedan är det rätt skönt att inte­ bära huvudansvaret och inte behöva tänka på allting hela tiden. Självklart kommer jag att försöka hjälpa till och bidra, men de har tre väldigt etablerade och erfarna killar som leder det här laget (Zetterberg, Kronwall och Datsyuk, reds.anm), och det är skönt för mig att bara falla in.

Lika träningar

Rent hockeymässigt tycker den gamle poängkungen, som kommer att börja i en andrakedja med Florida-förvärvet Stephen Weiss och landsmannen Johan Franzén, dock inte att förändringen är så överdrivet dramatiskt.

– Nej, jag känner igen väldigt många övningar från Ottawa. Paul Maclean, Senators coach, har ju varit här i många år tidigare med Mike Bab­cock och tror att han tog med sig samma bok som den de kör med här, konstaterar han.

– Sedan är det några små detaljer som skiljer, men någon stor omställning handlar det inte om. Det ska inte vara några problem nu när säsongen börjar, jag kommer inte behöva tänka ”oj fan, ska jag vara där nu, eller ska jag vara där”. Jag har det i mig, det sitter där redan så jag kan bara spela.

Det tror omgivningen också.

– Åh ”Alfie”, säger till exempel coachen Babcock, han är ”beyond smart”. Han förstår vårt spelsystem utan att behöva fundera alls.

”Kännas konstigt”

Henrik Zetterberg håller med.

– ”Affe” har smält in perfekt här. Det är en kanonkille och han kommer att göra stor nytta, inte minst i power play, menar ”Zäta”.

Frågan är väl bara vad som händer om han gör den nyttan första december.

Då återvänder Alfredsson till Ottawa, med Detroit Red Wings, och starka reaktioner är att vänta.

– Det kommer förmodligen att kännas jättekonstigt och blir säkert väldigt emotionellt. Jag har inte riktigt kunnat sätta mig in i det ännu. Men jag tror det blir häftigt oavsett vad som händer. Folk kommer att ha sina åsikter vad jag än tycker och så är det med det, när jag så småningom ser tillbaka på allting är det förmodligen en av de kvällar jag kommer minnas, säger den svenske stjärnan.

Dit är det dock två månader och mycket händer innan dess.

Först och främst ska nattens premiär med Detroit i The Joe klaras av.

– Det ska bli otroligt roligt och spännande, säger han.

Vi instämmer.

Tre andra ikoner som bytt lag

Jarome Iginla

Gjorde debut i Calgary Flames hösten 1996 och lämnade inte skeppet förrän i vintras efter 1 219 matcher och 1095 poäng. Iginla vann Calgarys interna poängliga i elva säsonger i rad. 28 mars briserade bomben om övergången till Pittsburgh Penguins, men redan till höstens premiär har flyttlasset gått lite mer norrut igen och Boston Bruins.

Mats Sundin

Efter 13 år i Toronto Maple Leafs gick kontraktet ut 2008 för svenske kaptenen. Sundin gick klubblös under hösten men 18 december skrev han överraskande på för Vancouver ­Canucks. Efter årsskiftet var det dags för första mötet med sitt gamla lag, och i första reklampausen förärades han stående ovationer och en hyllningsfilm på jumbotronen.

Börje Salming

Efter 16 säsonger i Toronto Maple Leafs avslutade storbacken sin NHL-karriär i Detroit Red Wings. Facit blev 49 spelade matcher och 19 poäng.

ARTIKELN HANDLAR OM