Hattricksuccé av Gustav Nyquist

Gjort åtta mål på sju matcher

HOCKEY

Starkare OS-budskap är svårt att skicka.

Gustav Nyquist gjorde sitt livs första NHL-hattrick dagen innan Pär Mårts ska lämna besked om vem som blir OS-reserv.

– Jag är absolut redo om det skulle vara så, säger han till Sportbladet.

Under helgen har Tre Kronors ledning suttit i möte för att reda ut vem som ska ta skadade Johan Franzéns plats i OS-truppen.

På reservlistan finns Patric Hörnqvist, Markus Johansson och Gustav Nyquist – och det är ingen tvekan om vem som är hetast just nu.

Redan inför gårdagens match hade Gustav Nyquist gjort fem mål på sex matcher och i går accelererade målformen till raketfart.

Han räddade nästan på egen hand oavgjort, 5–5, mot Washington med sitt livs första NHL-hattrick.

”Hyfsade passningar”

Först gjorde han 1–2-målet med ett handledsskott i slottet innan han satte både 3–4 och 4–4 från nära håll bakom Michael Neuvirth. Och när Washington återigen gick ifrån till ledning iklädde han sig framspelarens roll till Justin Abdelkaders kvittering.

– Det var självklart skönt att göra mål och hjälpa till, och jag fick några hyfsade passningar av lagkaptenen…, säger Nyquist samtidigt som han fortfarande är lite besviken över övertidsförlusten:

– Det hade varit ännu skönare med två poäng. Vi startade inte bra och de fick några ledningar, men jag tycker att vi visar vilja och kvitterar. Sedan hade vi chansen att göra något till, men tyvärr. Det är alltid tufft att förlora på övertid.

Pär Mårts är förtegen om sin syn på Gustav Nyquists glödheta målform och reservplatsjakten.

– Vi kommer ta ett beslut i morgon kväll (läs: i kväll). Vi har ej fått tag på alla i ännu, meddelar han i ett sms.

”Zäta”: Vår bäste

Nyquist är en av dem Mårts inte har nått ännu.

– Jag har inget hört något från landslagsledningen. Beskedet kommer nog under måndagen. Jag är absolut redo om det skulle vara så, säger han.

Om han blir uttagen är det troliga scenariot att han fortsätter spela med Tre Kronors lagkapten Henrik Zetterberg tillsammans och Nicklas Bäckström. Och ”Zäta” hyllar sin kedjekamrats insats:

– Det här är jättekul för ”Gus”. Han har varit vår bäste spelare på slutet.

FAKTA

HÄR ÄR TRE KRONORS TRE FORWARDSRESERVER – EN AV DEM BLIR UTTAGEN I DAG

Gustav Nyquist, 24, högerforward, Detroit Red Wings

Statistik 2013/14: 30 matcher, 22 poäng (13+9), +4.

Formen: Ja, vad ska man säga – killen är i sitt livs form. Hattrick i går och totalt 8 poäng (6+2) senaste fem matcherna. Stormtrivs med ”Zäta”.

Så kan han användas i OS-laget: Den skridskosnabbe Nyquist går förmodligen rakt in i andrakedjan med Zetterberg och Bäckström. I nuvarande form given i ”Detroit-powerplayet”.

Patric Hörnqvist , 27, högerforward, Nashville Predators

Statistik 2013/14: 52 matcher, 29 poäng (10+19), –7.

Formen: Helt okej. Assistpoäng i tre raka matcher, men det gnistrar ju inte i jäm­förelse med Nyquists målorgie.

Så kan han användas i OS-laget: Är den som är mest lik Johan Franzén. Kommer högst sannolikt inte få spela i någon toppkedja, men däremot få en nyckelroll framför mål i powerplay.

Marcus Johansson , 23, center/vänsterforward, Washington Capitals

Statistik 2013/14: 56 matcher, 34 poäng (7+27), –12.

Formen: Nja det luktar inte OS-form om Johansson. Två assist­pinnar på de fem senaste trots ganska ordentligt med speltid.

Så kan han användas i OS-laget: Enda platsen där Johansson kan tänkas gå in är vid sidan av sin parhäst i Washington, Nicklas Bäckström. Men brukar spela till vänster och där återfinns just nu Henrik Zetterberg.

Sammanställning: Erik Karlsson

ARTIKELN HANDLAR OM