Titta, allt är inte elände inför OS

Fem svenska målskyttar i nattens NHL

HOCKEY

NEW YORK. Henrik Sedins beklagliga återbud till OS hängde som ett mörkt moln över hans landsmän i NHL i natt.

Men de svenska olympier som fortfarande står på benen spelade ändå bra.

Alex Steen, Erik Karlsson, Gustav Nyquist, Alex Edler och Daniel Alfredsson gjorde alla mål.

– Det är väldigt tråkigt och måste kännas fruktansvärt för Henrik, men vi andra kan bara bryta ihop och komma igen. Målsättningen har inte förändrats, säger ”Alfie” till Sportbladet.

Den trista nyheten att Henrik Sedin bara dagar efter sin comeback på NHL-isen tvingas tacka nej till OS gick förstås som en stöt genom resten av Tre Kronors trupp och satte viss sordin på stämningen under de matcher som spelades under natt.

– Ja, säger Daniel Alfredsson när vi når honom efter Detroits 3-1-seger över Florida, det känns väldigt tråkigt. Man kan bara tänka sig hur bedrövad Henrik är. Man laddar och förbereder sig så mycket inför ett OS, ser fram emot det så mycket, och så blir det så här. Och han som inte varit skadad på tio år. Jag lider med honom.

”Alfie” fortsätter:

– Men vi andra kan bara bryta ihop och komma igen, som man säger. Vi har fortfarande ett bra lag och målsättningen är alltjämt densamma. Någon annan får chansen att spela mer istället.

”Känns helt okej”

Ja, kanske herr veteranen själv.

Han var utmärkt mot Florida och gjorde ett snyggt mål, det trettonde för säsongen.

– Jag tycker det känns helt okej, det har blivit bättre och bättre sedan jag kom tillbaka från senaste skadan och självförtroendet växer lite för varje match, säger han.

– Jag ser verkligen fram emot att åka till Sotji nu, jag har ju varit med några gånger förr och OS är speciellt. I hockeyn är alla de bästa med, det är fantastiskt att spela i en sån turnering.

”Alfie” var, trots den tunga beskedet från Vancouver, långt ifrån den ende svensk som hade en bra natt.

Hans lagkamrat Gustav Nyquist gjorde också mål mot Florida och visade därmed att kanonformen håller i sig – och Niklas Kronwall stod för två assist.

Här följer en sammanfattning av övriga blågula noteringar under natten:

■ ■ ■

Erik Karlsson gjorde ett snyggt mål på Jhonas Enroth när Ottawa kämpade sig till en 3-2-seger mot Buffalo.

Han är därmed inte bara etta i backarnas poängliga med sammanlagt 54 poäng – han delar förstaplatsen i backarnas målliga med Shea Weber med femton fullträffar.

■ ■ ■

Alex Steen fortsätter producera. Han fanns, förstås, bland målskyttarna då hans Blues slog Boston hemma i Scottrade Center – på övertid.

Därmed är den svenske skyttekungen uppe i sammanlagt 28 mål.

I samma match fick Loui Eriksson två tänder utslagna, men återkom snabbt och någon fara för OS-starten föreligger givetvis inte.

■ ■ ■

Vancouver Canucks är förstås det lag som drabbats hårdast av det faktum att Henrik Sedin inte kan spela, det märktes tydligt i Bell Centre i Montreal i natt, där de åkte på sjätte raka förlusten (2-5).

En ljusglimt, ur svenskt perspektiv, var dock att Alex Edler gjorde mål.

■ ■ ■

Washington Capitals låg under med 2-1 mot Winnipeg efter två perioder, men i sista iscensatte de en mycket karaktäristisk vändning och Nicklas Bäckström spelade fram till Alex Ovetjkins 40:e mål för säsongen,

Noterbart är också att Marcus Johansson – en av Henrik Sedins tänkbara ersättare – stod för två assist.

■ ■ ■

Många nämner även Calgarys glödhete Mikael Backlund som ett alternativ för Pär Mårts och han passade under natten på att göra mål igen – i tom kasse visserligen, men ändå.

■ ■ ■

Jonas Brodin, också han potentiell Sotji-resenär i händelse av att någon back skadas, stod för sitt åttonde mål när hans Minnesota slog Nashville med 3-2.

ARTIKELN HANDLAR OM