Pittsburghs stjärnback drabbad av en stroke

”Kom som en chock, men jag är optimistisk”

Foto: AFP
Kris Letang.
HOCKEY

Här är nyheten som skakar Hockeykanada.

Stjärnbacken Kris Letang, 26, återhämtar sig just nu från en stroke och väntas bli borta i minst sex veckor.

– Det kom som en chock, säger han i ett uttalande.

Kris Letang har varit en nyckelspelare för Pittsburgh Penguins i flera års tid. Nu tvingas 26-åringen ta ett uppehåll från ishockeyn.

Klubben har via sin hemsida meddelat att backen drabbades av en stroke förra veckan och att han behöver minst sex veckor för att återhämta sig.

– Kris kände sig yr och illamående förra veckan så han avstod matchen mot Los Angeles (30 januari), och när han sedan fortsatte att må dåligt genomförde vi flera tester i Phoenix på lördagen. Det var den första indikationen, säger Pittsburghs GM Ray Shero enligt nhl.com.

Föddes med en defekt

Testerna visade att Letang föddes med ett hål i hjärtväggen och att det kan ha varit orsaken till att han nu drabbats av en stroke. Hans hälsa ska kunna räddas med hjälp av blodförtunnande läkemedel och den preliminära rapporten säger att Letang kommer att kunna fortsätta sin hockeykarriär.

– Det viktigaste just nu är Kris hälsa. Vi tänker inte på hockeyn nu utan på att han ska få den nödvändiga vilan han behöver, säger Shero.

”Är optimistisk”

Letang – som inte är uttagen i Kanads OS-trupp – har fått tillstånd av läkarna att åka på semester med sin familj under OS-uppehållet. Han kommer inte att göra några intervjuer förrän efter OS i Sotji, men i ett uttalande som publicerats på Pittsburghs hemsida skickar han en hälsning:

– Jag hoppas att jag genom att gå ut med det här kan uppmuntra folk att söka hjälp om de upplever strokeliknande symptom. Självklart var det en chock att få den här nyheten men jag är optimistisk och hoppas kunna återvända till isen.

26-åringen har totalt gjort 419 matcher för Pittsburgh och varit en viktig kugge i lagets power play. Han har svarat för 54 mål och 173 assist hittills under karriären.

ARTIKELN HANDLAR OM