Henke genrepade med att bryta två-årig svit

Lundqvist knäckte Crosbys Pittsburgh i sista matchen före OS

HOCKEY

NEW YORK. Henrik Lundqvist fick gå in i Sotji-äventyret på bästa tänkbara sätt – med en straffvinst borta mot självaste Pittsburgh.

Och nu är det fullt fokus på OS för Tre Kronors givne förstemålis.

– Jag känner mig fräsch i kroppen och spelmässigt är jag på väg dit jag vill vara, så det ska bli fruktansvärt kul att få komma iväg nu, säger ”Kung Henrik” till Sportbladet efter 4-3-segern.

NHL håller långsamt på att stänga ner verksamheten inför det långa OS-uppehållet. I natt spelade till exempel Henrik Lundqvists New York Rangers och Sidney Crosbys Pittsburgh sista matchen – mot varandra.

Från den bataljen finns för svenskt vidkommande två viktiga upplysningar:

”Henke” klarade sig oskadd ändå till mållinjen och kommer till Sotji hel och frisk – och han är fortfarande i prima form.

– Ja, nej, jag har inga krämpor alls. Kroppen känns fräsch, säger ”Kung Henrik” när vi talar med honom efter det som slutade med en meriterande straffseger i Consol Energy Center.

– Spelmässigt så...jo, det går fortfarande åt rätt håll, jag är på väg dit jag vill vara. Det är inte lätt mot just Penguins, de har framgång av anledning, det är ett väldigt bra lag. Men jag tycker vi gjorde en riktigt bra match och det känns väldigt skönt att få gå in i uppehållet med den här straffsegern. Vi behövde den.

Det var Pittsburghs första förlust i ett straffavgörande sedan 7 februari 2012 då man föll mot Montreal.

”Nu är det dags...”

Och nu kan den svenske stjärnmålvakten äntligen rikta allt fokus mot OS

– Ja, det har varit mycket frågor och många tankar under väldigt lång tid, men nu är det verkligen dags. Jag tycker det ska bli fruktansvärt kul att komma till Sotji och spela nu, säger han.

Som de flesta andra tror ”Henke” också att Sverige har en bra chans – trots fredagens svidande besked om att Henrik Sedin tvingas stanna hemma i Vancouver.

– Det var en väldigt tråkig nyhet, han var en av nyckelspelarna och det innebär såklart ett avbräck. Samtidigt är vi hockeyspelare vana vid sådant, skador händer. Andra får kliva fram istället, man kan inte fokusera på de som inte är med, säger han.

”Fortfarande ett bra lag”

– Vi har fortfarande ett bra lag och jag tror absolut vi har goda chanser. Men det gäller att få allt att stämma, vi har kort tid på oss och det kommer säkert att vara lite ovant för alla innan allt stämmer. Fast efter några inledande träningar och möten är jag övertygad om att det blir bra.

Henrik flyger med en av de NHL-charters som lyfter från Newark på söndag eftermiddag. Tills dess gör han..ja, vad?

– Inte så mycket, tror jag. Det blir väl att packa lite, men det mest finns redan på plats. Jag träffar väl lite vänner innan jag åker. Det blir en vanlig dag i New York.

Sedan bär det av.

Sotji kan känna sig förvarnat.

Kungen är på väg.

ARTIKELN HANDLAR OM