OS-svensken hjälte i omstarten

”Bara att lägga in den”

Gustav Nyquist blev hjälte i natt.
HOCKEY

NEW YORK. Han var den ende svensk som var riktigt nära att göra mål i OS-finalen.

Och Gustav Nyquist verkar ha bettet med sig tillbaka hem till Nordamerika.

Han avgjorde, på övertid, mot Montreal när Detroit Red Wings återvände till vardagen i NHL i natt.

– Det känns riktigt skönt att få börja på det sättet. Vi behöver alla poäng vi kan få nu, säger matchhjälten till Sportbladet efter 2-1-segern.

De har inte mycket mer än hunnit hem från södra Ryssland, men NHL-stjärnorna är alltså redan i full gång med sitt vanliga seriespel igen.

Och att döma av hur de svenska silvermedaljörerna i Detroit Red Wings spelade i nattens nystart borta mot Montreal har de inte haft några som helst problem att återanpassa sig till vardagen – trots nio timmars tidsskillnad och en mastig flygning över Atlanten.

Niklas Kronwall, Jonathan Ericsson, Daniel Alfredsson och Gustav Nyquist – kompletterade med Jonas Gustavsson och Henrik Zetterberg, men Gustavsson satt på bänken i natt och Zetterberg är ju skadad – såg alla påfallande pigga och energiska ut på Bell Centre-isen.

– Ja, jag vet inte jag...det känns nu efteråt. Det är nästan lite konstigt, säger Nyquist när vi når honom efter slutsignalen.

– Men det är lika för alla som varit där borta och spelat och det är bara att köra igång ordentligt och sedan hoppas på en riktigt god natts sömn.

”Bara att lägga in den”

Ändå var Nyquist själv som allra piggast just i slutet av matchen. Detroit hade tappat en 1-0-ledning med 29 sekunder kvar av ordinarie matchtid – men när lika lång, eller snarare kort, tid återstod av övertidsperioden avgjorde han hela tillställningen genom att stöta in en retur.

– Ja, det blev så. ”Frasse” styrde ett skott från DeKayser på målvaktens benskydd och pucken studsade ut på mitt klubblad och jag hade bara att lägga in den. Det känns såklart riktigt skönt att få börja på det sättet. Det kommer bli ett race resten av grundserien och vi behöver alla poäng vi kan få.

Lite upprättelse för OS-finalen i söndags var det kanske också – när ”Gus” själv höll på att göra mål för Tre Kronor i första perioden, men sedan fick se sig betvingad av det Kanada hans egen coach i Detroit, Mike Babcock, ledde.

– Vi har inte pratat om det alls. Vi som var i Sotji fick ledigt från träningen i tisdags och kom direkt till planet för resan mot Montreal och det blev ingenting sagt, säger den unge svensken och fortsätter:

”Vann rättvist”

– Kanada var, tyvärr, bästa laget i finalen och vann rättvist. Vi skyller inte på någonting, men vi förlorade viktiga spelare under turneringen och jag tycker det är starkt att ta silver i en sådan turnering.

Man fick ju klara sig utan Johan Franzén också, och vad han kunnat bidra med om han varit hel fick vi se när han gjorde comeback i Montreal i natt. Smålänningen svarade för en utmärkt insats och var direkt inblandad i bägge målen.

– Ja, ”Frasse” var riktigt bra och det är så kul att se honom på isen igen, säger Gustav Nyquist.

■ ■ ■

Det fanns svenska olympier på isen även när Buffalo krigade sig till en 5-4-seger mot Boston på övertid i natt. Jhonas Enroth stod för hemmalaget och hade Henrik Tallinder som backklippa framför sig – och Loui Eriksson spelade för gästerna. Inga svenskpoäng noterades, men en vaken Enroth tog 29 av 33 skott.

ARTIKELN HANDLAR OM