Finsk skandaltränare till attack mot 'Bäckis'

”NHL:s tester är inget annat än ett skämt”

1 av 6 | Foto: AP
Kari-Pekka Kyrö var förbundskapten för Finlands skidlandslag under början på 2000-talet när en stor dopningshärva avslöjades.
HOCKEY

Natten till i dag var Nicklas Bäckström tillbaka på isen.

Då går finske skandaltränaren Kari-Pekka Kyrö till attack.

– Ishockeyvärlden är fylld av dubbelmoral, säger han enligt Iltalehti.

Nicklas Bäckström positiva dopningstest som togs under OS i Sotji påverkar inte 26-åringens NHL-karriär.

I Nordamerika är substansen pseudoefedrin (som ”Bäckis” allergitabletter Zyrtec-D innehåller) inte förbjuden och stjärncentern var därför tillbaka på isen när hans Washington Capitals gästade Florida Panthers, natten till i dag, fredag.

Det gillade inte Kari-Pekka Kyrö.

Den förre finske skidlandslagstränaren – som stängdes av på livstid efter dopningsskandalerna i början av 00-talet – tycker att dopningssystemet är snedvridet.

– NHL:s tester är inget annat än ett skämt, säger han och poängterar att österrikiske skidåkaren Johannes Dürr – som åkte fast för dopning i Sotji – har testats 14 gånger det senaste året medan ”Bäckis” bara testats två gånger.

”Framstår som ett skämt”

– Hockeyvärlden är fylld av dubbelmoral. När folk jämför min situation med Bäckströms så framstår jag som ett skämt, säger Kyrö.

Bäckström själv har tröttnat på att prata om dopningshärvan.

I de senaste intervjuerna, inför matchen mot Panthers, har han kategoriskt hänvisat till att han ”alltid tagit sin allergitablett”.

– Det har jag gjort i sju års tid och jag gjorde inget annorlunda den här gången, säger Caps-centern.

ARTIKELN HANDLAR OM