Vann – efter ny klassiker av Granlund

Finländarens solouppvisning avgjorde i sudden death

Foto: VIASATSPORT
Granlund avgjorde efter en riktig soloshow.
HOCKEY

PHILADELPHIA. I natt fick Minnesota Wild till sist stopp på Gabriel Landeskog och hans glödheta kedjekamrater.

Matchens enda mål kom i sudden efter en mäktig solouppvisning av finländaren Mikael Granlund.

– Vi hade snackat om att vi gav dem för mycket is i de tidigare matcherna och det korrigerade vi i kväll, säger svenske backstjärnan Jonas Brodin till Sportbladet efter 1-0-segern.

2011 bjöd Granlund på ett Zorro-mål som hamnade på frimärke hemma i Finland.

Gabriel Landeskog och hans kedjekamrater Paul Stastny och Nathan MacKinnon höll ju regelrätt show i de inledande två matcherna i Pepsi Center och ledde Colorado till två segrar.

Men i Excel Energy Center natt syntes det redan i första bytet att Minnesota bestämt sig för att supertrojkan från Klippiga bergen skulle få en betydligt mindre framträdande roll.

Hemmaspelarna slog på turbon direkt, körde mer eller mindre över gästerna och såg framförallt till att Landeskog & co knappt fick låna pucken alls.

– Ja, första perioden är nog den bästa vi överhuvudtaget spelat sedan jag kom hit. Vi spelade riktigt inspirerat då, säger Jonas Brodin när vi når honom efteråt.

”Målvakten verkligen bra”

Det fortsatte i ungefär samma stil även i fortsättningen och Jonas själv var – med sina 26 minuters istid – matchen igenom i högsta grad inblandad i det lyckade försöket att stänga ner Colorados bästa forwards.

– Vad hade snackat om att vi gav dem alldeles för mycket is i de tidigare matcherna, så att de fick komma i fart. Det ändrade vi på idag och det var bra det, konstaterar han.

Det var bara ett problem:

Semyon Varlamov i Avalanche-kassen vägrade släppa in några mål.

– Målvakten var verkligen bra. Vi skapade en hel del bra chanser, ett tag kändes det nästan som att det var vi mot honom, men det gick inte att få in pucken, säger ”Bacon”.

Soloshow av Granlund

Därför stod det också 0-0 vid full tid.

Men drygt fem minuter in i övertiden ställde finländske ynglingen Mikael Granlund till med en solouppvisning inte ens Varlamov – ”From Russia With Glove”, som han kallas – kunde göra något åt.

Den 22-årige centern slet åt sig pucken bakom kassen, trycktes ut mot långsidan, men lyckades på något hålla i pucken, vände tillbaka in mot kassen, vräkte sig hårt uppvaktad förbi Varlamov och sprätte in sudden death-pucken.

– Ja, ha ha, det var verkligen riktigt snyggt. Inte ofta man ser något sånt, jublar Jonas Brodin.

– Framförallt var det skönt att se pucken gå in. Det var förstås en väldigt viktig seger, nu är vi inne i den här serien.

Målet var Granlunds första i slutspelssammanhang. Finländaren blev känd för den breda skaran hockeyälskare då han i VM 2011 gjorde ett klassiskt Zorro-mål i semifinalen mot Ryssland. Ett mästerverk som sedermera blev frimärke hemma i Finland.

SE MIKAEL GRANLUNDS SOLOMÅL HÄR! (extern länk]

Läget och kommande matcher i Stanley Cup? Klicka här!

FAKTA

/STANLEY CUP

Dallas–Anaheim 3–0

(1–0, 1–0, 1–0)

åttondelsfinal 3 i bäst av 7

Dallas: Jamie Benn, Valerij Nitjusjkin, Ryan Garbutt. Målvakt: Kari Lehtonen 100 procent. Anaheim: Målvakt: Frederik Andersen 86,4 procent.

Publik: 19 120.

■ ■ Anaheim leder med 2–1 i matcher.

Chicago–St Louis 2–0

(1–0, 0–0, 1–0)

Chicago: Jonathan Toews, Marcus Krüger (1). Målvakt: Corey Crawford 100 procent. St Louis: Målvakt: Ryan Miller 95,8 procent.

Publik: 22 112.

■ ■ St Louis leder med 2–1 i matcher.

Minnesota–Colorado 1–0

(0–0, 0–0, 0–0, 1–0)

Minnesota: Mikael Granlund. Målvakt: Darcy Kuemper 100 procent. Colorado: Målvakt: Semjon Varlamov 97,8 procent.

Publik: 19 221.

■ ■ Colorado leder med 2–1 i matcher.

Columbus–Pittsburgh 3–4

(2–0, 0–1, 1–3)

Columbus: Boone Jenner, Jack Johnson, Cam Atkinson. Målvakt: Sergej Bobrovskij 90,2 procent. Pittsburgh: Brooks Orpik, Brandon Sutter, Lee Stempniak, Jussi Jokinen. Målvakt: Marc–André Fleury 85 procent.

Publik: 19 148.

■ ■ Pittsburgh leder med 2–1 i matcher.