”Börjar bli löjligt”

Skräcken i serien: Leda med 3–1

Foto: AFP
Nick Foligno satte det avgörande målet på övertid.
HOCKEY

NEW YORK. Det hände, ofattbart nog, igen.

Pittsburgh tog ledningen med 3–1 – och Columbus vände och vann med 4–3 på övertid.

– Det börjar bli löjligt, säger matchhjälten Nick Foligno.

Slutspelsserien mellan Pittsburgh Penguins och Columbus Blue Jackets har utvecklats till en matematisk och idrottslig avvikelse av rent kusliga proportioner.

Samma sak händer hela tiden:

Det ena laget går upp i 3-1-ledning – och det andra vänder och vinner med 4-3.

Så var det i första matchen, så var det i andra matchen, så var det i tredje matchen och jodå – så blev det i den fjärde sammandrabbningen, i Nationwide Arena i Columbus, i natt också.

Börjar vackla

Den här gången var det Pittsburgh som gick upp i 3–0-ledning under en imponerande start, men i slutet av första perioden reducerade Boone Jenner till 3–1.

Då borde alla förstått hur det skulle sluta....

Och mycket riktigt:

Det karaktärsfasta hemmalaget kämpade sig in i matchen, reducerade under ett powerplay i andra perioden och när knappt 25 sekunder återstod av tredje kvitterade Brandon Dubinsky.

Fantastisk publik

Sedan hann övertiden inte ens pågå i tre minuter förrän Nick Foligno stänkte in 4–3 på en Marc-Andre Fleury som börjat vackla på sitt numer sedvanliga vanliga slutspelssätt.

– Det börjar bli löjligt att samma sak händer hela tiden och jag förstår att det blir snack om det. Men någon gång kommer ett lag i den här serien att lära sig hålla ledningen och det laget kommer vinna, säger matchhjälten till Blue Jackets hemsida efteråt.

– Just nu är jag dock bara glad. Det var ett stort mål att få göra och bara att höra den fantastiska publikens vrål efteråt..gåshud!

Faktum är dock att Foligno visste att han skulle avgöra matchen – i alla fall enligt lagkamraten Brandon Dubinsky.

– I pausen efter tredje perioden sa Nick  ordagrant ”jag ska åka ut och göra övertidsmålet”, påstår ”Duby”.

Penguins, som ser fruktansvärt bra ut emellanåt men har enorma svårigheter att upprätthålla standarden under längre sekvenser och dessutom tvingas luta sig mot den ojämne Fleury i kassen, får försöka trösta sig med att de i alla fall slapp gå upp i 3–1-ledning i serien...

Istället står det nu 2–2 när match fem spelas i Pittsburgh på lördag.

FAKTA

NATTENS RESULTAT

Chicago–St Louis 4–3 e förl (0–0, 2–2, 1–1, 1–0)

åttondelsfinal 4 i bäst av 7

Chicago: Patrick Kane 2 (Johnny Oduya 1), Andrew Shaw, Bryan Bickell. Målvakt: Corey Crawford 90,9 procent. St Louis: Vladimir Tarasenko 2, Maxim Lapierre. Målvakt: Ryan Miller 88,2 procent.

Publik: 22 123.

2–2 i matcher.

Dallas–Anaheim 4–2 (0–2, 2–0, 2–0)

Dallas: Jamie Benn, Vernon Fiddler, Cody Eakin, Alex Goligoski. Målvakt: Kari Lehtonen 91,3 procent. Anaheim: Bryan Allen, Patrick Maroon. Målvakt: Målvakter: Frederik Andersen 84 procent, Jonas Hiller 100 procent.

Publik: 18 926.

2–2 i matcher.

Columbus–Pittsburgh 4–3 e förl (1–3, 1–0, 1–0, 1–0)

Columbus: Boone Jenner, Ryan Johansen, Brandon Dubinsky, Nick Foligno. Målvakt: Sergej Bobrovskij 88 procent. Pittsburgh: Craig Adams, Chris Kunitz, James Neal. Målvakt: Marc–André Fleury 91,3 procent.

Publik: 18 970.

2–2 i matcher.

Läget i övriga matchserier:

Montreal–Tampa Bay 4–0 i matcher

Detroit–Boston 1–2 i matcher

Los Angeles–San Jose 0–3 i matcher

Philadelphia–NY Rangers 1–2 i matcher

Colorado–Minnesota 2–1 i matcher

ARTIKELN HANDLAR OM