Kastades in i hetluften efter skadefyllda åren

1 av 3 | Foto: AP
Joey Hishon blir "sandwiched" mellan Wild-backarna.
HOCKEY

En stygg armbågstackling höll på att ödelägga karriären.

Men Colorados Joey Hishon, 22, gav inte upp drömmen om att få spela i NHL.

I natt debuterade han mitt under brinnande slutspel.

Kanadensaren Joey Hishon draftades av Colorado i första rundan för fyra år sedan och spåddes en lysande framtid.

I mars 2011 gick drömmen i uppfyllelse när han skrev på ett treårigt rookie-kontrakt med Colorado – men sedan gick det utför.

Ett antal tuffa skador har ställt till det för 22-åringen under karriären. Den värsta och tyngsta smällen kom under juniormästerskapet Memorial Cup för fyra år sedan.

Vid ställningen 3-0 satte motståndarbacken Brayden McNabb in en ful armbågstackling på Hishon som blödandes fick bäras av isen.

McNabb fick en match avstängning.

Hishon blev borta 22 månader.

Säsongen 2011/2012 kunde han inte spela någon ishockey överhuvudtaget – vilket fick det kanadensiska hockeyförbundet att reagera, ändra reglerna och införa nolltolerans för tacklingar mot huvudet.

– Det har varit tufft. Det är tydligt, du behöver bara titta på videon från matchen och det är ganska uppenbart att det inte var någon olycka, har Hishon berättat för Denver Post.

"En möjlighet för honom"

I mars 2013 var den lille forwarden tillbaka på isen med AHL-laget Lake Erie Monsters. Men det hann bara gå en månad innan han råkade ut för ytterligare en otäck huvudskada – när han tacklades hårt av Joey Tenute (nu i Malmö).

Den gången blev han lyckligtvis bara borta fyra matcher.

– Saker händer i ishockey och du måste se framåt. Du kan inte låta sådana här saker påverka dig för mycket, då äter det upp dig inifrån, säger Hishon om sin skadeproblematik.

Under årets säsong har Hishon äntligen fått vara skadefri. 

Kanadicken har imponerat och samlat ihop 24 poäng på 50 matcher i AHL – något som givetvis Colorado-coachen Patrick Roy noterat.

Natten mot fredag gjorde 22-åringen NHL-debut när Minnesota kvitterade matchserien efter 2–1-segern över Gabriel Landeskogs Avalanche.

– Jag kan inte ens beskriva hur jag känner. Väldigt nervös, väldigt upprymd. Jag tog en annorlunda väg än vad de flesta brukar göra, men är väldigt glad över att vara här, sa Hishon inför debuten.

– Det här är en möjlighet för honom. Joeys dröm har varit att spela i NHL en dag. Nu är den här, säger Patrick Roy till Colorados hemsida.

"Väldigt nervös"

Men det stannar inte bara vid en slutspelsdebut för Hishon.

Colorado har haft problem med att få igång sitt powerplay mot just Minnesota och på onsdagens träning drillades Hishon framför kassen i powerplay.

– Patrick (Roy) tog mig åt sidan före träningen och sa; "Bli inte för bekväm. Spela bara med självförtroende och arbeta hårt så kommer allt att gå bra", säger Hishon och fortsätter:

– Det är vad jag försöker att göra, bara att spela mitt spel.

Hishon hade 6:31 i speltid varav nästan hälften i powerplay.

ARTIKELN HANDLAR OM