Zetterberg: Hade varit roligare om vi vunnit

Kaptenen hyllas trots förlust i comebacken

1 av 2 | Foto: AFP GETTY
HOCKEY

NEW YORK. Henrik Zetterberg gjorde sensationell comeback i natt.

Men det hjälpte inte.

Detroit tappade en 2-0-ledning i fjärde matchen mot Boston och förlorade sedan på övertid.

– Det var roligt att vara tillbaka men det hade varit ännu roligare om vi vunnit, säger ”Zäta”.

Foto: AFP GETTY
Kronwall och Zetterberg jublar efter Kronwalls mål i första perioden.

Det har inte gått mer än åtta veckor sedan Henrik Zetterberg tvingades genomgå en stor operation för att laga den trasiga disk i ryggen som förstörde hans OS och tanken var att han skulle komma tillbaka i spel med Detroit tidigast i en andra slutpelsomgång.

Men igår kom indikationer om att den 33-årige kaptenen att eventuellt tänkte göra comback redan i match nummer fyra i Joe Louis Arena – och mycket riktigt:

När Detroit Red Wings kom ut på isen i natt ingick nummer 40 i ledet.

– Det blir ett stort lyft för oss. Det är vår kapten och vår ledare som kommer tillbaka, sa Gustav Nyquist till NBC precis innan första nedsläpp.

2–0 efter pappa-effekt

Så såg det ut också. Wings kom ut med en helt annan energi än i de tidigare matcherna, tryckte med speed och aggressivitet tillbaka Bruins och hade i början av andra perioden 2-0-ledning – efter mål komponerade av två nyblivna pappor.

Jo, faktiskt. Niklas Kronwall och Pavel Datsyuk blev båda pappor några timmar innan matchen – Kronwall till sonen Douglas och Datsyuk till dottern Vasilisa – och fick uppenbarligen en dundrande kick av det. För först gjorde Kronwall mål på assist från Datsyuk och sedan gjorde Datsyuk mål – på assist från Kronwall.

Snacka om pappa-effekt.

”Minnas resten av mitt liv”

– Det var en väldigt speciell dag för mig. Jag hastade från hallen efter morgonvärmningen och hann precis vara med om födseln. Att få hålla sin son i famnen första gången....det är något jag kommer att minnas resten av mitt liv, säger Kronwall till Fox Detroit.

Zetterberg var även han inblandad i förspelet till andra målet och såg överhuvudtaget bra ut, i synnerhet under inledningen av matchen.

– Ja, han är vår ledare av en anledning. Trots att han varit borta i två månader tycker jag han var vår bäste spelare, säger Kronwall.

– Det var roligt att vara tillbaka men det hade varit ännu roligare om vi vunnit, säger stjärnan till AP.

Fast så blev det alltså inte.

Hemmalagets sprakande spel från inledningen kom efter hand av sig och ett lugnt Boston jobbade sig metodiskt in i matchen. Torey Krug reducerade i ett powerplay i mitten av andra perioden och Milan Lucic kvitterade i början av tredje, efter förarbete av Carl Söderberg – en av isens verkliga giganter. Sedan var det Jonas Gustavsson – inkallad i sista stund då förstemålvakten Jimmy Howard blev akut sjuk precis före matchstart – som höll Wings levande resten av ordinarie matchtid.

Iginla avgjorde med styrning

13.32 in i övertiden var det dock över. Jarome Iginla satte sudden death-pucken, på styrning efter ett Dougie Hamilton-skott.

Nu har Boston slagläge och kan avgöra hela serien hemma i TD Garden på lördag.

– Vi visste att det skulle bli svårt. Det är ett väldigt bra lag vi möter. Men det är inte över. Vi får försöka ta en seger på lördag istället, säger Henrik Zetterberg.

FAKTA

Los Angeles–San Jose 6–3 (1–1, 3–1. 2–1)

åttondelsfinal 4 i bäst av 7

Los Angeles: Marian Gaborik 2, Justin Williams 2, Tyler Toffoli, Dustin Brown. Målvakt: Jonathan Quick 92,3 procent. San Jose: James Sheppard, Matt Nieto, Joe Pavelski. Målvakt: Antti Niemi 80,8 procent, Alex Stalock 100 procent.

Publik: 18 376.

San Jose leder med 3–1 i matcher.

Minnesota–Colorado 2–1 (1–0, 1–1, 0–0)

Minnesota: Jared Spurgeon, Charlie Coyle. Målvakt: Darcy Kuemper 91,7 procent. Colorado: Ryan O'Reilly. Målvakt: Semjon Varlamov 93,8 procent.

Publik: 19 396.

2–2 i matcher.

Detroit–Boston 2–3 e förl (1–0, 1–1, 0–1, 0–1)

Detroit: Niklas Kronwall (1), Pavel Datsiuk (Kronwall). Målvakt: Jonas Gustavsson 92,5 procent. Boston: Torey Krug, Milan Lucic (Carl Söderberg), Jarome Iginla. Målvakt: Tuukka Rask 94,6 procent.

Publik: 20 066.

Boston leder med 3–1 i matcher.

(TT)

Läget i alla åttondelsfinaler:

Pittsburgh-Columbus 2–2 i matcher.

St. Louis-Chicago 2–2 i matcher.

Anaheim-Dallas 2–2 i matcher.

Philadelphia–NY Rangers 1–2 i matcher

Montreal–Tampa Bay 4–0 i matcher

Detroit–Boston 1–3 i matcher

Colorado–Minnesota 2–2 i matcher

Los Angeles–San Jose 1–3 i matcher