”Vi ska försöka slå ut St. Louis på lördag”

1 av 2 | Foto: REUTERS
Jonathan Toews avgör på övertid.
HOCKEY

PHILADELPHIA. Regerande mästarna är tillbaka.

De tog sin andra raka övertidsseger i natt, har därmed vänt 0-2-underläge i serien och kan slå ut mäktiga St. Louis på lördag.

– Det ska vi definitivt försöka göra också. Vi vill inte åka tillbaka till St. Louis och spela en sjunde match, säger Niklas Hjalmarsson till Sportbladet efter 3-2-segern.

Man ska aldrig räkna bort Chicago Blackhawks..

De åkte på hjärtskärande övertidsförluster i de inledande två matcherna i St. Louis, men det verkade inte bekomma dem nämnvärt.

De följde upp med två vinster på hemmaplan istället, den ene efter övertidmål av Patrick Kane – och i natt satte de kniven rakt i Blues hjärta igen.

Ytterligare ett knallhårt fältslag till matchen stod 2-2 efter full tid och sedan avgjorde Jonathan Toews, i ett friläge, efter sju och en halv minuts övertid.

”Tog en dag att skaka av sig”

– Andra förlusten i St. Louis, när vi hade spelat fem minuter i box play och också klarat av ett tre-mot-fem-läge och de ändå avgjorde...den var nog ärligt talat den tyngsta förlust jag varit med om. Så den tog en dag att skaka av sig, säger dubble Stanley Cup-mästaren Niklas Hjalmarsson när vi talar med honom efter nattens match.

Han fortsätter:

– Men det var aldrig någon panik för att vi låg under med 2-0. Vi har varit med om det här förut och känner till vår kapacitet. Vi gjorde det vi skulle på hemmaplan och efter den här sköna segern har vi ju ett gyllene läge.

Ja, Chicago kan slå ut grundseriesuveränen St. Louis hemma i ”Madhouse on Madison” på lördag eftermiddag.

– Det ska vi definitivt försöka göra också. Vi möter ett väldigt bra lag och vill inte åka hit till St Louis och spela en sjunde match, säger ”Hammer”.

”Träffar mig väldigt ofta”

Som hade en assist i nattens match – och i vanlig ordning täckte skott med både mod och ackuratess som fick omvärlden att häpna; smålänningen har under den pågående serien klivit fram som hela NHL:s allra främste i den grenen.

– He he, iIbland vet jag inte om jag ligger bra i skottbanorna eller om de försöker skjuta på mig. Ibland känns det nästan som att de gör det, för de träffar mig väldigt ofta, säger han.

Men eventuella blåmärken tänker den nyblivne pappan från Russnäs inte ens på.

– Nej, när man vinner och har läge att avgöra en slutspelsserie på hemmaplan gör det inte ont, förklarar han.

– Jag tycker framförallt att det är väldigt roligt att spela de här matcherna. De är oerhört jämna och Blues är som sagt ett väldigt bra hockeylag. Det finns inget bättre än att vara med och mäta sig när det är som svårast.

Historien kan upprepas för Blues

För Blues håller historien, till allmän skräck bland fansen, på att upprepa sig.

Även ifjol vann de två inledande matcher i en serie mot Los Angeles Kings och förlorade sedan fyra raka. Nu kan det alltså hända igen – efter en i det närmaste perfekt grundserie.

– Men det finns ingen anledning att tjura. Vad hjälper det? Det är bara att hoppa upp i sadeln igen. Det är en serie. Man måste ta fyra segrar. De har tre och vi två. Nu åker vi till Chicago. Vi ses där, säger Alex Steen till Post-Dispatch.

FAKTA

Philadelphia–NY Rangers 2–1 (1–1, 1–0, 0–0)

åttondelsfinal 4 i bäst av 7

Philadelphia: Matt Read, Jakub Voracek. Målvakt: Steve Mason 97,4 procent. NY Rangers: Dominic Moore. Målvakt: Henrik Lundqvist 92,0 procent.

Publik: 20 132.

2–2 i matcher.

Anaheim–Dallas 6–2 (2–1, 1–1, 3–0)

Åttondelsfinal 5 i bäst av 7

Anaheim: Nick Bonino, Rickard Rakell, Mathieu Perreault, Jakob Silfverberg, Ryan Getzlaf, Corey Perry. Målvakt: Frederik Andersen 93,8 procent. Dallas: Jamie Benn, Shawn Horcoff. Målvakt: Tim Thomas 50,0 procent, Kari Lehtonen 76,2 procent.

Publik: 17 344.

Anaheim leder med 3–2 i matcher.

St Louis–Chicago 2–3 e förl (0–1, 1–1, 1–0, 0–1)

St Louis: T.J Oshie (Alexander Steen), Alex Pietrangelo. Målvakt: Ryan Miller 90,0 procent. Chicago: Marian Hossa (Niklas Hjalmarsson), Ben Smith, Jonathan Toews. Målvakt: Corey Crawford 93,1 procent.

Publik: 19 796.

Chicago leder med 3–2 i matcher.

(TT)

Läget i övriga åttondelsfinaler:

Pittsburgh-Columbus 2–2 i matcher.

Montreal–Tampa Bay 4–0 i matcher

Detroit–Boston 1–3 i matcher

Colorado–Minnesota 2–2 i matcher

Los Angeles–San Jose 1–3 i matcher

ARTIKELN HANDLAR OM