Malkins hattrick tog Pittsburgh vidare

Foto: AP
Malkin med Sidney Crosby och Matt Niskanen (till höger).
HOCKEY

NEW YORK. I natt vaknade Evgeni Malkin.

Han gjorde hat trick i den sjätte matchen mot Columbus – och såg därmed till att ta Pittsburgh till andra Stanley Cup-omgången.

– Det var svårare än vi hade hoppats, men det känns väldigt bra att vi till slut klarade, säger Sidney Crosby efter den avslutande 4-3-segern.

Evgeni Malkin hade, i likhet med Sidney Crosby, innan nattens match i Nationwide Arena inte gjort ett enda mål i serien mot Columbus, men det blev det alltså ändring på i sjätte ronden.

Den ryske superstjärnan bara exploderade, gjorde tre mål och fullbordade sin första playoff-hat trick sedan 2009.

– När man inte gör mål är det bara att fortsätta jobba. Man tränar på avslutningar varje dag och till slut går pucken in, säger han till Penguins hemsida efteråt.

4–0 blev 4–3

Tack vare Malkins målfrosseri hade gästerna 4-0-ledning inför tredje perioden, men precis som tidigare kom laget i underläge tillbaka i en våldsam forcering och när lite mindre än fem minuter återstod hade favoriternas ledning plötsligt krympt till 4-3.

Närmare än så kom Blue Jackets dock inte den här gången, trots sin enorma laganda och trots stödet från en fullständigt extatisk publik, och därmed är Pittsburgh alltså klara för andra Stanley Cup-omgången.

– Det var svårare än vi hade hoppats och kanske trott, och vi ville verkligen inte att det skulle bli så spännande i slutet idag, men det känns väldigt bra att vi till sist klarade det och vann den här serien, säger Sidney Crosby till NBC.

”Ny rivalitet som föddes”

Coachen Dan Bylsma håller med.

– Jag är mycket glad, men en ny rivalitet föddes i och med den här serien. Columbus är ett mycket bra lag och gav oss verkligen häcken full, säger han.

Pittsburgh får i nästa omgång möta vinnaren i serien mellan New York Rangers och Philadelphia Flyers.

FAKTA

Minnesota–Colorado 5–2 (2–1, 0–1, 3–0)

åttondelsfinal 6 i bäst av 7

Minnesota: Zach Parise 2, Mikael Granlund, Jason Pominville, Marco Scandella. Målvakt: Darcy Kuemper 91,3 procent. Colorado: Paul Stastny, Nick Holden. Målvakt: Semjon Varlamov 85,7 procent.

Publik: 19 314.

3–3 i matcher.

Columbus–Pittsburgh 3–4 (0–2, 0–2, 3–0)

Columbus: Fjodor Tiutin, Artiom Anisimov, Nick Foligno. Målvakt: Sergej Bobrovskij 85,7 procent. Pittsburgh: Jevgenij Malkin 3, Brandon Sutter. Målvakt: Marc–Andre Fleury 88,9 procent.

Publik: 19 189.

Pittsburgh vidare med 4–2 i matcher.

Los Angeles–San Jose 4–1 (1–0, 0–1, 3–0)

Los Angeles: Justin Williams 2, Anze Kopitar 2. Målvakt: Jonathan Quick 96,2 procent. San Jose: James Sheppard. Målvakt: Alex Stalock 86,7 procent.

Publik: 18 384.

3–3 i matcher.

(TT)

Läget i övriga åttondelsfinaler

Montreal–Tampa Bay 4–0 i matcher

Detroit–Boston 1–4 i matcher

St. Louis-Chicago 2-4 i matcher

Anaheim-Dallas 4-2 i matcher.

NY Rangers-Philadelphia 3-2 i matcher.