Kings upphämtning – kan skriva historia

På väg att göra det bara tre lag gjort tidigare

Foto: AFP
Justin Williams tryckte in 2-1-pucken som var början på forceringen. Williams satte även 1–0 i första perioden.
HOCKEY

NEW YORK. Los Angeles Kings håller på att skriva historia.

De vann även i natt och har därmed utjämnat det som alldeles nyss var ett omöjligt 0-3-underläge i Stanley Cup-serien mot San Jose Sharks.

– Det ska bli en fantastisk upplevelse att få spela en match till i den här serien, säger Anze Kopitar efter 4-1-segern.

Bara tre lag i hela NHL-historien har lyckats vända 0-3-underlägen i Stanley Cup-slutspelet, men LA Kings är alltså på god väg att bli ett fjärde.

De förlorade de tre inledande matcherna mot San Jose Sharks och såg ut att vara på väg att få gå på golfsemester innan kändisarna i Staples Center ens hade förstått att ett slutspel pågår, men 2012 års mästare har jobbat sig in i serien och kvitterade alltså till 3-3 med nattens 4-1-seger i Staples Center.

Nu avgörs allt i en direkt avgörande sjunde match i San Jose natten till torsdags.

– Det har hela tiden varit vårt mål att få till ett sådant avgörande och nu är vi där. Det ska bli en fantastisk upplevelse att åka upp dit och spela den matchen, säger Anze Kopitar till NBC.

Tre mål inom tre minuter

Han gjorde två av målen i nattens match, bägge under en knockout-push i tredje perioden – och de övriga två gjorde Justin Williams, alltid de stora ögonblickens man.

För Sharks är läget förstås pressat. De har varit med om många slutspelsbesvikelser genom åren, men att tappa ett 3-0-övertag vore förstås den värsta katastrofen av dem alla för Joe Thornton, Dan Boyle och de andra hårt prövade stjärnorna.

FAKTA

Minnesota–Colorado 5–2 (2–1, 0–1, 3–0)

åttondelsfinal 6 i bäst av 7

Minnesota: Zach Parise 2, Mikael Granlund, Jason Pominville, Marco Scandella. Målvakt: Darcy Kuemper 91,3 procent. Colorado: Paul Stastny, Nick Holden. Målvakt: Semjon Varlamov 85,7 procent.

Publik: 19 314.

3–3 i matcher.

Columbus–Pittsburgh 3–4 (0–2, 0–2, 3–0)

Columbus: Fjodor Tiutin, Artiom Anisimov, Nick Foligno. Målvakt: Sergej Bobrovskij 85,7 procent. Pittsburgh: Jevgenij Malkin 3, Brandon Sutter. Målvakt: Marc–Andre Fleury 88,9 procent.

Publik: 19 189.

Pittsburgh vidare med 4–2 i matcher.

Los Angeles–San Jose 4–1 (1–0, 0–1, 3–0)

Los Angeles: Justin Williams 2, Anze Kopitar 2. Målvakt: Jonathan Quick 96,2 procent. San Jose: James Sheppard. Målvakt: Alex Stalock 86,7 procent.

Publik: 18 384.

3–3 i matcher.

(TT)

Läget i övriga åttondelsfinaler

Montreal–Tampa Bay 4–0 i matcher

Detroit–Boston 1–4 i matcher

St. Louis-Chicago 2-4 i matcher

Anaheim-Dallas 4-2 i matcher.

NY Rangers-Philadelphia 3-2 i matcher.