”Henke” utbytt efter storförlust

Landsmannens mål knäckte stjärnmålvakten

1 av 4
HOCKEY

PHILADELPHIA. I natt fick Erik Gustafsson äntligen chansen i Stanley Cup-slutspelet.

Och som han tog den!

Det var den 25-årige Flyers-backen som definitivt sänkte Henrik Lundqvist och New York Rangers med ett frilägesmål i det sjätte mötet i Wells Fargo Center.

– Jag vet inte hur väl det syntes, men det var otroligt mycket känslor inblandade där. Jag blev oerhört glad, säger han till Sportbladet efter 5-2-krossen som slutade med att nämnde Lundqvist blev utbytt.

Ställningen var 2-0 till Philadelphia när förre Timrå-backen Erik Gustafsson – ersättare för skadade landsmannen Nicklas Grossmann – i mitten av andra perioden åkte på en utvisning som kändes mycket tveksam men visade sig vara en välsignelse i förklädnad.

För inte nog med att Flyers dödade utvisningen – när Erik kom tillbaka ut på isen fick han pucken, störtade iväg i ett friläge och fintade in 3-0 mellan benen på Henrik Lundqvist.

– Pucken hoppade och studsade duktigt där och jag hann väl egentligen inte tänka så mycket men plötsligt såg jag öppningen mellan benskydden och bara sköt, berättar han när vi träffar honom efteråt.

”Otroligt mycket känslor”

Och något roligare har den unge backen, som inte fått överdrivet många chanser av coachen Craig Berube i år, knappast varit med om...

– Jag vet inte hur väl det syntes, men det var otroligt mycket känslor inblandade där. Jag blev oerhört glad, säger han med ett brett leende.

Men det kan bli ännu roligare om mindre än ett dygn.

För Flyers vann till slut med 5-2, främst med hjälp av en knockout-forcering i andra perioden då Wayne Simmonds fullbordade ett hat trick, och tvingade därmed fram en sjunde, direkt avgörande match på Madison Square Garden kommande natt.

– Det ska bli fruktansvärt kul att spela den matchen. Det är sånt man drömmer om när man är liten, konstaterar ”Gus”.

”En hel del momentum...”

Och han tror att Flyers har en bra chans efter nattens utskåpning.

– Ja, vi har nog en hel del momentum med oss efter den här matchen. Jag tycker vi gjorde vår bästa matchen i serien, framförallt offensivt,  och dessutom var Steve Mason fantastisk i kassen.

Henrik Lundqvist hade det något tyngre i Rangers-kassen och blev utbytt mot Cam Talbot inför den tredje perioden.

– Jag började tänka på morgondagens match redan under tredje perioden och nu är det fullt fokus på den. Det finns ingen anledning att analysera den här matchen mer, säger den svenske målvaktsstjärnan.

FAKTA

Nattens resultat:

Philadelphia–NY Rangers 5–2 (1–0, 3–0, 1–2)

åttondelsfinal 6 i bäst av 7

Philadelphia: Wayne Simmonds 3, Erik Gustafsson (1), Claude Giroux. Målvakt: Steve Mason 94,4 procent.

NY Rangers: Carl Hagelin (2) (Anton Strålman), Mats Zuccarello. Målvakter: Henrik Lundqvist 82,6 procent, Cam Talbot 100 procent.

Publik: 20 137.

3–3 i matcher.

Läget i övriga åttondelsfinaler

Montreal–Tampa Bay 4–0 i matcher

Detroit–Boston 1–4 i matcher

St. Louis-Chicago 2-4 i matcher

Anaheim-Dallas 4-2 i matcher.

Pittsburgh–Columbus 4–2 i matcher.

Minnesota–Colorado 3–3 i matcher.

Los Angeles–San Jose 3–3 i matcher.