Följer trenden i NHL – slopar kaptensroll

Fler lag går samma väg

Foto: MONTREAL CANADIENS
Montreal Candiens satsar på fyra assisterande kaptener. Ingen spelare kommer att bära ”C:et” och axla kaptensrollen.
HOCKEY

Montreal Canadiens kommer inte ha någon kapten kommande säsong.

I stället satsar klubben på fyra assisterande kaptener.

– Vi känner oss trygga med att ha flera ledare, inte bara en, säger stjärnan P.K Subban till TSN.

Det är andra gången i historien som klassiska ”Habs” saknar en lagkapten. Senast platsen blev vakant, 2009, var när Saku Koivo skrev på för Anaheim Ducks. Nu satsar klubben på en kvartett i form av P.K Subban, Andrei Markov, Tomas Plekanec och Max Pacioretty, som får dela på ansvaret.

– Det är en chans för de att visa sitt ledarskap. Vi känner att vi har valt rätt killar, säger Montreals general manager Marc Bergevin.

”En ära”

Bara tre stycken får vara assisterande kaptener samtidigt på isen.

Markov och Plekanec kommer att bära ”A:et" på bröstet under samtliga matcher – Subban i hemmamatcher under första delen av säsongen, Pacioretty under den andra säsongsdelens bortamatcher.

– Jag ser P.K som en väldigt nära vän till mig och en otroligt bra spelare, så det är en ära för mig att få dela bokstaven med honom, säger Pacioretty till kanadensiska TSN.

Flera lag utan kapten

Tidigare har NHL-lag som Columbus Blue Jackets och Buffalo Sabres slopat kaptensrollen för att satsa på flera assisterande.

Även San Jose Sharks kommer troligtvis att slopa en ensam kapten till säsongen. Klubben har avsatt Joe Thornton och i dagsläget är ingen ersättare utsedd.