”Utpressning, det är vad det här är”

Stort kontraktsbråk i NHL – stjärnan har åkt hem

Foto: TT
Ryan Johansen.
HOCKEY

Ryan Johansen, 22, har inte fått sitt monsterkontrakt och åkt hem till Kanada i stället.

Nu totalsågas NHL-stjärnan av Columbus Blue Jackets – som kallar spelarens metoder för ”utpressning”.

– Vi borde inte ens svara på det här. Så illa är det. Det är pinsamt, säger klubbpresidenten John Davidson om det stora kontraktsbråket i NHL.

Foto: SCANPIX
John Davidson.

Han har länge setts som en supertalang och den gångna säsongen kom genombrottet för Columbus-centern Ryan Johansen.

Kanadensaren svarade för 63 poäng, varav 33 mål, på 82 matcher i grundserien och var med det vassast i laget.

I somras gick hans kontrakt ut med klubben, som direkt satte sig ned vid förhandlingsbordet för att försöka få till ett nytt avtal.

Men det har gått trögt – för att uttrycka det milt.

Med bara några veckor kvar till säsongspremiären har 22-årige Johansen fortfarande inte skrivit under någonting – eftersom han anser sig vara värd mycket mer än vad Blue Jackets erbjuder.

”Det är pinsamt”

Det har gått så långt att klubbpresidenten John Davidson nu går ut och totalsågar Johansens team – främst agenten Kurt Overhardt – jäms med fotknölarna.

– När ni ser siffrorna som blir kastade mot oss, så förstår ni att vi inte ens borde svara. Så illa är det. Det är pinsamt, säger Davidsson till Columbus Dispatch.

Blue Jackets uppges ha erbjudit tre olika alternativ för Johansen; ett tvåårskontrakt värt sex miljoner dollar, ett sexårskontrakt värt 32 miljoner dollar och ett åttaårskontrakt, den maximala längden, värt 46 miljoner dollar.

Men spelaren, som är så kallad ”restricted free agent” och inte kan förhandla med andra klubbar, vill ha ett avtal i den allra högsta storleksordningen.

”Är ingen Stamkos”

Agenten Overhardt jämför sin adept med storstjärnor som Steven Stamkos, Jonathan Toews och Patrick Kane. De två sistnämnda skrev nyligen på åttaårskontrakt värda 84 miljoner dollar vardera, motsvarande omkring 570 miljoner kronor.

– Han är en bra spelare, med ingen Stamkos, Toews eller Kane. I alla fall inte ännu, säger Davidson.

– Vi tänkte oss ett långtidskontrakt och det vi lade fram var rättvist för båda parter, vi är en rättvis organisation. Men när de kom med sitt motbud var det så ensidigt att det är helt sjukt. Utpressning, det är vad det här är. Jag hittar inte på.

Kent Overhardt avfärdar Davidsons utspel som oproffsigt, och Johansen själv har lämnat Columbus och åkt tillbaka till hemstaden Vancouver i Kanada.

Centern kommer inte att finnas med när klubben drar igång sin försäsongscamp på allvar – och om ingen lösning i kontraktsbråket nås kommer han heller inte att vara tillgänglig när säsongen startar.