Rekordbra, Sverige

Alla rookies med nya NHL-kontrakt

Foto: TT, BILDBYRÅN
HOCKEY

Hela 29 svenska nykomlingar har nyligen skrivit på för en NHL-klubb eller lämnar för NHL-spel i höst.

Noteringen är rekordbra.

Sverige befäster sin position som Europas starkaste exportland av spelare till världens bästa hockeyliga.

62 europeiska nykomlingar har antingen flyttat till NHL-organisationer eller tecknat sina första NHL-kontrakt i vår och sommar.

Nästan hälften av spelarna är svenska.

29 spelare är den bästa svenska noteringen någonsin – att jämföra med ifjol då Sverige kom upp i 18 spelare.

Här är samtliga svenska rookies som lämnar för ligan eller inför kommande säsong har tecknat kontrakt med en NHL-klubb:

Oscar Dansk, mv, Columbus: Den 20-årige före detta JVM-målvakten gick först av alla i andrarundan 2012. Kommer närmast från Erie Otters men är fostrad i Brynäs.

Linus Ullmark, mv, Buffalo: Imponerade förra säsongen och då var Buffalo, som valde svensken 2012, inte sent att skriva kontrakt. Ullmark tecknade ett treårigt rookieavtal men blir kvar i Modo den här säsongen, på lån.

Christian Djoos, b, Washington: Tanken är att Djoos ska lånas tillbaka till Brynäs. Men nu befinner han sig på Washingtons rookiecamp och går det bra där…ja, då kan det bli NHL redan i höst.

Robert Hägg, b, Philadelphia: När Modos säsong tog slut i våras gjorde Hägg ett par matcher i AHL och Adironrack. Nu blir det spel i Nordamerika ”på riktigt” för den förre JVM-backen.

Gustav Olofsson, b, Minnesota: Björklöven är moderklubben men backen har spelat i Nordamerika i fyra års tid. Nu har 19-åringen fått kontrakt med Minnesota.

Christian Folin, b, Minnesota: Tog sig upp via collegespel och testade NHL-spel i våras. Då skrev han på ett rookiekontrakt som gäller i två år till. Spelade juniorhockey i Frölunda.

Tom Nilsson, b, Toronto: Förra säsongen var han utlånad till Frölunda. Men nu har 20-åringen bestämt sig för att testa Nordamerika och Toronto Maple Leafs organisation.

Viktor Lööv, b, Toronto: Den förre Modo- och Södertäljebacken satte sig i respekt direkt med några saftiga tacklingar i en rookiematch mot Ottawa. Men lär hamna i Toronto Marlies i början.

Johan Alm, b, Nashville: Backen är en av alla stjärnor som lämnat Skellefteå sedan SM-guldet i våras. Tillhör Nashvilles organisation och då kan det bli AHL i Milwaukee.

Anton Cederholm, b, Vancouver: Skåningen, med ett förflutet i Rögle, gjorde en säsong i Portland i WHL fjol och spelade 92 matcher. I våras valde Vancouver att utnyttja draftvalet från 2013 och skriva kontrakt.

Jesper Pettersson, b, Philadelphia: Linköpingsspelaren valdes i sjunderundan av Philadelphia, där draften för övrigt arrangerades, och spelar hockey på andra sidan Atlanten redan kommande säsong. Till att börja med förmodligen i Lehigh Valley Phantoms i AHL.

Julius Bergman, b, San Jose: Har endast gjort en SHL-match i Frölunda men signade i juli för San Jose. Backen draftades även av London Knights i OHL och kommer att spela för klubben kommande säsong.

Calle Andersson, b, New York Rangers: Den 20-årige backen spelade för Malmö i allsvenskan fjol. Talangen fick sedan kontrakt med New York Rangers och har lämnat Sverige – men inte för Nordamerika. I stället är han utlånad ett år till schweiziska Zug.

Mikael Wikstrand, b, Ottawa: Ottawa tingade honom 2012 och har nu valt att skriva avtal med backen. Men trots det blir den förre Moraspelaren kvar i svensk hockey – han lånas nämligen ut till Frölunda den här säsongen.

Linus Arnesson, b, Boston: Backen kommer att spela för Djurgården på lån den här säsongen, trots det nytecknade treårskontraktet med Boston. Har känt på klubben tack vare en rookiecamp.

Jacob de la Rose, f, Montreal: Den förre leksingen var Montreals andraval 2013. Efter ett starkt fjolår i SHL är det kontrakt med organisationen som gäller. Kan hamna i Hamilton i farmarligan.

Pontus Åberg, f, Nashville: Det finns en och annan svensk i Nashvilles organisation. I somras ökade antalet ytterligare när klubben skrev ett rookiekontrakt med forwarden Pontus Åberg, andraval i draften 2012. Tidigare i Djurgården och Färjestad.

Alexander Wennberg, f, Columbus: Blev klar för Frölunda på våren 2013 och valdes strax därefter som Columbus förstanamn i draften. Efter en säsong i Göteborg är det nu dags för Wennberg att prova sina vingar i klubben.

Erik Karlsson, f, Carolina: I slutet av maj tecknade den 19-årige talangen ett treårskontrakt med Carolina. Men det första året lånas han ut till Frölunda och har spelat för klubben i SHL-starten.

Dennis Everberg, f, Colorado: 22-åringen var en bärande spelare i Rögle och allsvenskan fjol. Kom därefter överens med Luleå, men NHL-drömmen hamnade i vägen och Everberg valde ett kontrakt med Colorado.

Melker Karlsson, f, San Jose: Har spelat för Skellefteå i åtta år men kommande säsong blir det ett annat äventyr. I slutet av maj blev det klart med San José, som kanske låter Karlsson matcha i AHL till en början.

Simon Hjalmarsson, f, Columbus: Förklarade tidigt att han ämnade att lämna Linköping för NHL-spel. Valet föll på Columbus för 25-åringen som nu testar spel i utländsk liga för första gången.

Dennis Rasmussen, f, Chicago: Succén i Växjö förra säsongen gav både Tre Kronor-spel och NHL-avtal. Forwarden signade för topplaget Chicago. Tar han plats i NHL-laget eller blir det farmarligan?

Viktor Arvidsson, f, Nashville: Följer förre Skellefteåkamraten Johan Alm till Nashville. Forwarden gick i fjärderundan i årets draft och har valt att åka över till Nordamerika direkt. Lär inleda i Milwaukee.

William Nylander, f, Toronto: Torontos förstaval i årets draft skrev till slut på ett kontrakt med klubben. Har varit med på träningscamper men ännu är det oklart om det blir SHL eller NHL i höst. Tidigare i Södertälje och Modo.

Nick Sörensen, f, Anaheim: Skrev kontrakt med Anaheim efter ett par år i Quebec Remparts i kanadensiska juniorligan, men är utlånad till Skellefteå. Har dock fått en tung start. En handledsskada håller honom borta i tre månader.

Daniel Zaar, f, Columbus: Briljerade i Rögle tillsammans med Everberg förra säsongen. Men medan Everberg vill försöka slå sig in i NHL redan den här säsongen skrev Zaar ett kontrakt för att omgående lånas ut till Luleå. Valdes i femterundan 2012.

Oskar Sundqvist, f, Pittsburgh: Pittsburgh valde att teckna avtal med talangen strax före sommaren. Men Sundqvist gör inte som många av de lagkamrater som lämnat Skellefteå. I stället spelar han på lån i klubben i ett år.

Max Görtz, f, Nashville: Nashville draftade forwarden i sjätterundan 2012 och i början av juni valde klubben att skriva avtal med honom. Men Görtz gör ett år till i Frölunda på lån.

Petter Emanuelsson, f, San Jose: Skrev på ett kontrakt som free agent med San Jose redan 2013. Den gångna säsongen var han utlånad till Skellefteå men är nu i Nordamerika för att försöka slå sig in i världens bästa liga.

Källor: Eliteprospects och internationella hockeyförbundets hemsida.

Fotnot: Listan gäller ”rookies” och därför är en spelare som Joakim Lindström, som spelade i NHL även 2005-09, ej medräknad.