”Det är en dröm för alla hockeyspelare”

1 av 56 | Foto: CHRISTER HÖGLUND
TV-PUCKSEGERN Ångermanland firar segern 1988. Markus Näslund håller i pokalen och bakom syns ”Foppa”.
HOCKEY

TORONTO. I natt hyllas Peter Forsberg på isen i Air Canada Centre.

Invald i Hockey Hall of Fame som tredje svensk och med de andra två, Mats Sundin och Börje Salming som vittnen.

– Det är en dröm för alla hockeyspelare att komma med i det här sällskapet. Alla förstår ju hur svårt det är att komma in, säger Foppa.

Peter Forsberg var på ett strålande humör när han fick ta emot sin ring och kavaj som bevis på att han numera tillhör hockeyns verkliga legendarer.

– Att få vara en del av det här är fantastiskt. När jag spelade såg jag mig aldrig som någon stjärna som skulle platsa i Hall of Fame en dag. Det var först när jag var 28, 29 år som jag började inse att jag åtminstone var hyfsad som hockeyspelare, säger han.

– Det är också kul för att det ser tillbaka på det positiva i karriären, med tanke på allt strul jag hade på slutet. Det känns lite rörande att hamna bland alla de hör stora namnen.

Missar match på grund av skada

Det gör sig fortfarande påmint, då Foppa precis opererat axeln och inte kan spela den speciella Hall of Fame-matchen på lördag.

– Nej, jag får inte spela för läkarna och det är väl lika bra det, säger han.

– Jag åkte ju mest omkring och snubblade på slutet när problemen kom med foten.

Den stora galan är på måndag, då Foppa, Mike Modano, Dominik Hasek och Rob Blake kommer att hyllas officiellt. De fyra spelare som röstades in det här året.

Natten mot lördag svensk tid hade den första träffen med media och det var ingen tvekan om vem som var populärast. Peter Forsberg, Sverige.

Vanligaste frågan?

Hans största ögonblick?

Svaret:

– Straffen i Lillehammer, även om det var nära att jag inte lyckades. Men det va första OS-guldet för Sverige, jag var 20 år och fick avgöra matchen. Det blev en rivstart på karriären.

Här kan ni följa allt från Hall of Fame i helgen

Söndag 16/11 20.55 Legends Classic

Måndag 17/11 23.25 Red carpet

ARTIKELN HANDLAR OM