”Bröderna Sedin är telepatiska...”

Nye lekkamraten Vrbata: ”Beundrar dem”

Foto: TT
Daniel Sedin och Radim Vrbata.
HOCKEY

COLUMBUS. Han visste förstås att Daniel och Henrik Sedin är förträffliga hockeyspelare redan innan de blev hans bästa lekkamrater på isen.

Men det är först nu nye Vancouver-stjärnan Radim Vrbata förstått hela vidden av de svenska tvillingarnas storhet.

– Ibland tar jag ett steg tillbaka och bara beundrar dem. Det är definitivt något telepatiskt som pågår där. De gör saker som inte ska gå att göra, säger den 33-årige tjecken till Sportbladet inför karriärens första All Star-framträdande.

Det var många som blev förvånade över att bröderna Sedin inte blev uttagna till det All Star-party som i natt inleddes i Columbus, Ohio.

Är det några som kan skänka stjärnglans åt ett dylikt evenemang är det ju världens mest spektakulära tvillingar.

Men istället representeras de – och Vancouver Canucks – nu av Radim Vrbata, tjecken som inför den här säsongen kom till Vancouver från Arizona och omedelbart etablerade sig som tredje länk vid sidan av Daniel och Henrik i förstakedjan.

– Jag är också förvånad. De förtjänar definitivt att vara här, i minst lika hög utsträckning som jag. Men de har gjort sig förtjänta av vila också, säger han med ett snett leende när Sportbladet träffar honom i Nationwide Arena timmarna innan den skojfriska ”draft” som numer alltid inleder All Star-jippot.

”Konstigt med kemi...”

Vrbata vet därvidlag vad han talar om, för han spelar inte bara i samma kedja. Han är brödernas nya sidekick och lekkamrat, kanske den bäste – eller åtminstone bäst lämpade – de haft sedan Mattias Weinhandl hemma i Ö-Vik.

– Det är konstigt med kemi. Den finns där eller så finns den inte där. Det märker man på en gång. Och för oss satt det verkligen direkt, fortsätter han.

– De har ju redan sin fantastiska kemi tillsammans och det är inte alldeles lätt att komma in och veta hur man ska bete sig med en så etablerad enhet. Man får vara lite försiktig så man inte förstår något, hålla sig lite i bakgrunden och låta dem göra sin grej. Hittills har det fungerat väldigt bra,

Ja, det får man säga. Den tjeckiske veteranen har smackat in arton mål under första halvan av säsongen, nästan samtliga efter formidabelt förarbete av kedjekamraterna från Ångermanland.

”Spelade ofta mot dem”

– Jag spelade ju ofta mot dem under alla år i Arizona och såg redan då vilken klass de håller, men det är först nu jag verkligen förstått, säger han och ruskar häpet på huvudet.

– Ibland tar jag ett steg tillbaka och bara beundrar dem. Det är definitivt något telepatiskt som pågår där. De gör saker som inte ska gå att göra.

Fina kompisar tycker han att de är utanför isen också.

– Verkligen. Det kan vara lite skrämmande att komma till en ny klubb, och skillnaden mellan Phoenix och Vancouver är rätt enorm. Men de såg redan från dag ett till att jag trivdes, hjälpte mig att komma tillrätta och körde mig till första träningarna. Jag tycker de är suveräna.

Och nu får han representera vännerna i NHL:s All Star-show

Det kanske inte är mer än rätt.

FAKTA

Radim Vrbata

Från: Tjeckien.

Ålder: 33 år.

NHL-debut: 2001-2002.

Klubbar i NHL: Colorado Avalanche, Carolina Hurrucanes, Chicago Blackhawks, Tampa Bay Lightning, Phoenix Coyotes, Vancouver Canucks.

Statistik i år: 42 matcher, 18 mål, 13 assist.

Aktuell: Som bröderna Sedins nye skidekick – och inför sitt första All Star-framträdande i helgen.

ARTIKELN HANDLAR OM