”Jag har inget att bevisa…”

Ovetjkins tandlösa leende stjäl All star-showen i Ohio

1 av 3
i centrum Varje evenemang under All star-helgen får en Ovetjkin-aura kring sig, skriver Sportbladets Per Bjurman på plats.
HOCKEY

COLUMBUS. Alex Ovetjkin show pågår i Columbus.

Han är utan tvekan All Star-festens store estradör och entertainer.

Men till vardags vill den ryske superstjärnan numer främst vara kugge i kollektivet – inte solo­artist.

Och det är i hög utsträckning därför Washington Capitals åter blivit ett lag att ta på allvar efter fjolårets blindskär.

– Jag lägger inte allt på mig själv. Då når man ingen framgång. Det gör man bara som en i laget och därför är jag en i laget, säger ”The Great Eight”.

Det är ingenting annat än underbart att se Alex Ovetjkin i Ohio just nu.

Med charm, humor och till synes gränslös villighet att bjuda på sig själv förvandlar han varje evenemang under All Star-helgen till muntra enmansföreställningar

Redan plojdraften i fredags kväll blev en enda lång ”Ovie”- gala med snett, tandlöst leende – och i den stilen har det fortsatt.

Just så är det många som känner ryssen även till vardags. Som showmannen. Estradören. Soloartisten som gör fantastiska saker – men inte precis är aktuell för medaljer för tapperhet i strid.

Men den bilden stämmer inte längre.

”Ingen framgång”

Efter fjolårets blytunga motgångar, när det ryska landslag han skulle leda till oförglömligt OS-guld på hemmaplan först åkte ut redan i kvarten och Washington sedan missade slutspel, har den nu 29-årige superstjärnan lärt sig att det inte räcker att bara göra spektakulära mål.

– Nej, kolla. Jag har ju till och med några plus i plus/minus-statistiken, säger han och fyrar av det där legendariska leendet igen.

– Allvarligt, jag tycker inte att jag har något att bevisa för någon, men jag vill vinna Stanley Cup och då kan jag inte lägga allt på mig själv. Då når man ingen framgång. Det gör man bara som en i laget och därför är jag en i laget.

Därmed har laget – alltså Washington Capitals – också blivit mycket starkare.

Hjälper hemåt

Det som i fjol var en vinglig och ojämn halvmesyr till lag­bygge är den här säsongen en tung, pumpande maskin.

Nyordningen beror förstås ­inte bara på Alex Ovetjkins förändrade världssyn, men att en talang av hans kaliber jobbar hem och inte längre sover sig genom ens enstaka byten hjälper.

– Vi har en annan attityd och en annan mentalitet. Det är jobbigt att spela mot oss. Det har Barry Trotz (nye coachen) sett till och jag gillar det, fortsätter ryssen.

Han skjuter fortfarande mer än någon annan och står framförallt i powerplay på ”sin” kant och matar mörsare som en antik Stalinorgel.

– Ja, säger han och ler lika avväpnande en gång till, får man lägen måste man väl skjuta, eller hur? Det är också bra för laget.

ARTIKELN HANDLAR OM