Ekman-Larsson het – två nya mål i natt

HOCKEY

NEW YORK. Oliver Ekman-Larsson går inte att stoppa...

Han slog Phil Housleys klubbrekord för backar med två nya fullträffar när Arizona förstörde slutspelsracet för San Jose i natt.

– Jag försöker bara göra det så bra som möjligt nu under säsongsavslutningen, säger målfarligaste backen i hela NHL till Sportbladet efter 5-3-segern.

Arizona Coyotes säsong är sedan länge över – redan i julas stod det i praktiken klart att de skulle missa playoff – men svenske backstjärnan Oliver Ekman-Larsson har ett eget litet race i toppen av backarnas målliga.

Mot San Jose Sharks i natt gjorde han säsongens 22:a och 23:e och slog därmed legendaren Phil Housleys klubbrekord.

Han skaffade sig också tre måls marginal till tvåan Erik Karlsson.

Och prickar han ytterligare ett under de tre matcher som återstår står han för den bästa backnoteringen sedan Washingtons Mike Green dunkade 31 mål säsongen 2008-2009.

– Ja, som jag sagt tidigare skjuter jag mycket mer än tidigare och får en hel del öppna lägen, så det har inte alltid varit så svårt. Men det är alltid roligt att göra mål, säger den 23-årige smålänningen när vi talar med honom efter San Jose-matchen.

”Fokuserar på vårt”

Frågan är:

Hinner det bli 25 innan grundserien är över?

– Jag försöker bara göra det så bra som möjligt nu under säsongsavslutningen och sedan ser vi hur det blir.

Nattens seger betydde i sak ingenting för Arizona, men den kan ha förstört hela säsongen för motståndaren San Jose, som med tre matcher kvar att spela har fem poäng upp till Los Angeles Kings på sista slutspelsplatsen.

– Ja, vi pratade om det före matchen. Vi ska såklart i första hand fokusera på vårt eget, men vi hade också chansen att sabotera deras slutspelschanser. Det var en morot, säger målkungen Oliver.

■ ■ ■

Filip Forsberg stod för både mål – sitt 24:e – och assist när Nashville tog emot Dallas i natt.

Därmed har han passaret milstolpen 60 poäng under sin rookie-säsong.

Bidragen räckte dock inte just i natt, Stars vann med 4-3– på en straff i sudden death.

Mattias Ekholm hade en assist för Nashville och John Klingberg en för Dallas.

■ ■ ■

LA Kings återtog sista wild card-platsen från Winnipeg i västra tabellen genom att slå Colorado med 3-1.

Regerande mästarna har samtidigt en poäng upp till Calgary – som samtidigt slog Edmonton med 4-0 – på tredjeplatsen i Pacific-divisionen.