Rekord av Karlsson när Ottawa tappade

Sköt in sitt 21:a mål i strafförlusten

Foto: AFP
Erik Karlsson och Mark Stone.
HOCKEY

NEW YORK. Ottawa hade en ny chans att ställa till med infernaliskt streckdrama i östra NHL-konferensen i natt.

Men de tvekade på hanen – och därför blev det återigen bara en poäng mot avsågade ärkerivalen Toronto.

– Fast vi ger inte upp. Vi har tre matcher kvar och känner fortfarande att vi kan fixa detta, säger målskytten Erik Karlsson efter 3-2-förlusten.

Det var krattat för Ottawa Senators i Air Canada Centre i natt.

Tidigare under påskdagen hade både Pittsburgh och Detroit förlorat – de förstnämnda mot omöjliga motståndaren Philadelphia och Red Wings hemma mot Washington.

Så om Sens – på platsen precis under strecket – vunnit mot Leafs hade de plötsligt varit blott en poäng bakom såväl Detroit och Pittsburgh som Boston.

Emellertid:

Hockeykrigarna från den kanadensiska huvudstaden kan slå alla andra, men har oerhört svårt mot storebror i Toronto – även en säsong som denna, som varit en enda lång, nattsvart mardröm för Maple Leafs.

Det visade sig i natt igen.

Personligt rekord

De lyckades visserligen kriga sig till en poäng, bland annat för att Erik Karlsson stänkte in sitt 21:a mål för säsongen och med det slog personligt NHL-rekord, men sedan fumlade de bort extrapoängen i ett lika långt som nervigt straffdrama.

– Det suger att förlora mot det här laget. Det har det alltid gjort och det kommer det alltid att göra och att torska på straffar i det här läget är en stor besvikelse, säger forwarden Mark Stone till Ottawa Sun.

Värst:

Det räcker inte för Senators att hamna på samma poäng som de konkurrenterna på andra sidan strecket, för de har sämst statistik vad gäller segrar som inte fullbordats efter straffavgörande och det är det om räknas om man hamnar på samma poäng.

– Fast vi ger inte upp, säger Erik Karlsson till Sun.

– Vi har tre matcher kvar och känner att vi kan fixa det här. Om två dygn har vi ny fajt. Den blir stor.

Möter Pittsburgh

Ja, det är det minsta man kan säga.

Det är Pittsburgh Penguins som kommer till Ottawa natten till onsdag och kan Sens vinna den uppgörelsen, under ordinarie matchtid, står de på samma poäng som Sidney Crosby & co – med två matcher kvar att spela.

■ ■ ■

Toronto hjälpte Washington

Washington Capitals är klara för playoff.

De ”clinchade” inte med sin 2-1-seger borta mot Detroit – men Toronto fixade det åt dem genom att vinna mot Ottawa några timmar senare.

I matchen i Joe Louis Arena var målvakten Braden Holtby den store hjälten.

Han agerade ogenomtränglig mur och stoppade 35 skott.

Därmed ställde han till det för Red Wings, som halkade ner från tredjeplatsen i divisionen och nu är wild card-lag – med endast två poängs marginal till Ottawa nedanför strecket.

– Men vi har det fortfarande i egna händer och kan bara fokusera på de tre matcher vi själva har kvar att spela nu, säger Henrik Zetterberg till Detroit Free Press.

■ ■ ■

Jokinen hjälte

Olli Jokinen blev något oväntad matchhjälte när St.Louis vann söndagens brakande tungviktsmöte med Chicago i United Center – och gick upp på förstaplatsen i stenhårda Central-divisionen.

När drygt fem minuter återstod av andra perioden snärtade den finländske veteranen – som bara i år trejdats två gånger, först från Nashville och sedan från Toronto – in 2-1 och det blev slutresultatet.

■ ■ ■

Pacioretty skadad

Montreal avfärdade Florida – sedan förra omgången borta från slutspelet – och vann med 4-1.

Men priset blev högt.

Max Pacioretty, lagets bäste målskytt, fick omtöcknad lämna isen efter att ha slagit huvudet i sargen i samband med en tackling och kan i värsta fall vara borta när slutspelet börjar nästa vecka.

FAKTA

Chicago–St Louis 1–2 (1–0, 0–2, 0–0)

Chicago: Kris Versteeg. Målvakt: Corey Crawford 93,9 procent. St Louis: David Backes, Olli Jokinen. Målvakt: Jake Allen 97,4 procent.

Publik: 22 017.

Toronto–Ottawa 3–2 e str ( 1–0, 1–1, 0–1, 0 –0, 1–0)

Toronto: Joffrey Lupul, James van Riemsdyk, Peter Holland (avgörande str). Målvakt: Jonathan Bernier 95,6 procent. Ottawa: Erik Karlsson (21), Mark Stone. Målvakt: Andrew Hammond 94,7 procent.

Publik: 22 017.

Florida–Montreal 1–4 (0–1, 1–3, 0–0)

Florida: Aaron Ekblad. Målvakt: Dan Ellis 85,7 procent. Montreal: Tomas Plekanec, Brendan Gallagher, Pierre–Alexandre Parenteau, Devante Smith–Pelly. Målvakt: Carey Price 96,0 procent.

Publik: 14 112.

Detroit–Washington 1–2 (0–1, 1–1, 0–0)

Detroit: Darren Helm. Målvakt: Petr Mrazek 92,9 procent. Washington: Jevgenij Kuznetsov, Mike Green. Målvakt: Braden Holtby 92,7 procent.

Publik: 20 027.

(TT)