Mästarnas fiasko – missar slutspel

Calgary knep platsen: ”Fruktansvärt roligt”

HOCKEY

NEW YORK. Regerande mästarna är borta.

LA Kings förlorade mot Calgary i natt och missar därmed slutspelet.

Det innebär samtidigt att Calgary är klara – och att Mikael Backlund efter sju år äntligen får vara med i Stanley Cup.

– Det ska bli fruktansvärt roligt. Men vi förtjänar det också. Det var var inte mycket snack ikväll, vi var bättre laget, säger han till Sportbladet efter 3-1-segern.

”Vi är kackerlackor, det går inte att bli av med oss”, kungjorde Los Angeles Kings stjärnor när de ifjol kom tillbaka från ett otal omöjliga situationer och till slut vann sin andra Stanley Cup-titel på tre år.

Men till slut var det ett bekämpningsmedel som bet, för efter nattens 1-3-förlust i Calgary står det alltså klart att de missar slutspelet.

”Deprimerande och genant”

Det är första gången sedan 2007, när Carolina Hurricanes råkade ut för samma nesa, som regerande mästarna missar slutspelet.

– Det är deprimerande, genant, upprörande och otillfredsställande, säger fjolårets slutspelskung Justin Williams till klubbens hemsida.

Tillfredsställelsen är desto större i Calgary, för med nattens seger blev Flames klara för slutspel för första gången sedan 2009.

Vilket samtidigt innebär att lagets ende svensk, Mikael Backlund, får vara med om sitt första Stanley Cup-framträdande sedan han kom till Nordamerika.

– Ja, det har tagit ett tag, och det ska bli fruktansvärt roligt. Att ha spelat för laget så här pass länge och äntligen komma till slutspel är verkligen speciellt, säger ”Mikkis” när vi når honom efter slutsignalen.

– Men vi förtjänar det också. Jag tycker inte det var mycket snack ikväll. Kings tryckte på lite i andra perioden, men i övrigt var vi bättre laget.

”Bästa jag upplevt”

Det höll fansen i gamla Saddledome med om. De gav sina hjältar sällan skådat stöd.

– Det är lätt det bästa jag upplevt i Calgary sedan jag kom hit. Det var ett helt otroligt tryck, konstaterar Backlund

Det lär inte bli mindre framöver, för det står redan klart att Flames går upp mot ärkerivalen Vancouver Canucks i första slutspelsomgången.

– Ja, det är väldigt roligt att det är dem vi ska gå upp mot när det nu är slutspel. Det lär bli en upplevelse.

■ ■ ■

Med en 2-1-seger över rivalen Chicago Blackhawks såg St. Louis Blues i natt till att säkra förstaplatsen i den brutala Central-divisionen.

Huruvida de också tar hem hela västra konferensen beror på om de kan slå Minnesota på lördag – och om Anaheim, som står på samma poäng i Pacific-divisionen, tappar poäng mot Arizona.

Chicago, å sin sida, får i sin grundserieavslutning mot Colorado försöka säkra tredjeplatsen i divisionen.

Förlorar de, samtidigt som Minnesota slår St Louis, halkar ex-mästarna ner på wild card-plats i sista omgången.

■ ■ ■

Nashville Predators förlorade femte raka mot Minnesota i natt, men i och med att Chicago alltså förlorade mot St Louis säkrade de ändå andraplatsen i Central-divisionen och får hemmaplansfördel i första slutspelsomgången, antigen mot just Chicago eller Minnesota.

Filip Forsberg gjorde ett av målen i 2-4-förlusten och nådde därmed milstolpen 25 mål under sin rookie-säsong.