Nu kliver Karlsson ut ur Alfies skugga

Bjurman: Han har dirigerat triumfen

I december sa Alfredsson slutgiltigt tack och adjö till Ottawa senators.
HOCKEY

PHILADELPHIA. Stjärna och älskad showman har han varit sedan han kom till Kanada för sex år sedan.

Men när Ottawa under lördagen fullbordade sin sanslösa comeback och säkrade en biljett till Stanley Cup-slutspelet hände något ännu större med Erik Karlssons status.

Den 24-årige smålänningen klev ur Daniel Alfredssons skugga och blev en av de stora ledarna i Senators historia.

Per Bjurman.

Det fanns de som undrade om Senators klubbledning verkligen visste vad den gjorde när Erik Karlsson innan den här säsongen utsågs till ny lagkapten.

Var han, löd skeptikernas invändning, verkligen mogen en så svår uppgift – i en kanadensisk klubb där den legendariska Daniel Alfredsson satt standarden med sitt oantastbara ledarskap.

Under de inledande grundseriemånaderna såg det också ut som om tvivlen bekräftades.

Sens spelade dåligt och Erik själv verkade tyngd av det utökade ansvaret.

Men i februari kom vändningen och den osannolika resa mot playoff som fulländades i Philadelphia och nu är det verkligen inga diskussioner längre.

”EK65” har tagit vid där ”Alfie” lämnade scenen.

Bedriften de senaste månaderna är såklart inte helt hans egen. Det har spelat en avgörande roll också att tredjemålvakten Andrew ”Hamburglar” Hammond plötsligt fått för sig att han är en keeper av Henrik Lundqvist-kaliber, att rookies som Mark Stone och Mike Hoffman formligen exploderat och att kuggar som Kyle Turris och Mika Zibanejad under nye coachen Dave Cameron tagit det ”nästa steg” omvärlden väntat på ett tag.

Fortsatta skrällar

Men Ottawa Senator är Eriks lag, det är han som dirigerat resningen och triumfen måste i första hand tillskrivas honom.

Så nu är den 24-årige smålänningen  inte bara stjärna, bländande artist och charmig publikfavorit.

Han är ledaren.

Ryggraden.

Den nye ”Alfie”.

Mig förvånar det inte det minsta om han leder sina styrkor till sensationella skrällar även i det slutspel som de egentligen inte skulle varit del av men nu seglat in i med starkare medvind än någon annan.

De kommer, som han han själv påpekar när vi ses i det ystra omklädningsrummet i Wells Fargo Center efter Flyers-matchen, vara ”underdog” precis hela tiden.

Just det är ett argument i sig.

Ett annat är att de inget har att förlora, rider in på en veritabel våg av feelgood-stämningar och kan spela ut som de vill.

Och så leds de av kapten Karlsson.

Det är det allra främsta skälet till optimism i Ottawa.